Bezpečnost potravin

Biotech kvasinky poslouží jako strava ve vesmíru

Vydáno: 8. 11. 2022
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Když vezmete běžnou kvasinku, 3D tiskárnu a trochu pokročilé vědy, co dostanete? Všestranný a výživný potravinový systém pro náročné vesmírné cestovatele zítřka.

Kredit: Llorente et al. (2022), Nature Communications.Badatelé australské Macquarie University a centra ARC Center of Excellence in Synthetic Biology načrtli vizi pro programovatelný potravinový systém, který bude ve vesmíru vyrábět protějšky pozemských jídel, s jejich chutí, konzistencí a nutriční hodnotou.

Základním prvkem tohoto systému je populární kvasinka Saccharomyces cerevisiae. Má za sebou tisíce let tvrdé práce při pečení, vaření piva i výrobě vína. Buňky kvasinek jsou samy o sobě výživné. Obsahují hodně proteinů, sacharidy, něco málo tuku a většinu aminokyselin, které lidské tělo potřebuje získat v potravě. Pár bioinženýrských vylepšení a kvasinky poskytnou pokrmy se zvolenými živinami, chutí, barvou i konzistencí.

Jak uvádí vedoucí výzkumu Briardo Llorente z Macquarie University, podle všeho je nejlepším přístupem pro udržitelné dlouhodobé pilotované mise ve vesmíru výroba jídla přímo na místě.

Z předchozích studií vyplývá, že kompletní plnohodnotnou výživu, se všemi potřebnými živinami a vitamíny, která denně nasytí 50 až 100 lidí, lze získávat z jediného fermentačního reaktoru o objemu 3 tisíce litrů. I díky tomu je kvasinka S. cerevisiae slibným kandidátem pro vývoj potravinového systému, který uživí astronauty na dlouhodobých misích.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: The future of space food: Using bioengineered yeast to feed humans off-Earth (phys.org)
Zdroj obrázku: Llorente et al. (2022), Nature Communications.

Zdroj článku: Gate2Biotech