Akutní referenční dávka skupiny saxitoxinů může být mnohonásobně překročena.
U mořských živočichů, např. ústřice, škeble, mušle se nachází toxiny skupiny saxitoxinu (STX). Produkují je hlavně “
dinoflagellates” patřící k rodu
Alexandrium, např.
A.tamarensis,
A. minutum (syn.
A. excavata),
A. catenella,
A. fraterculus,
A. fundyense and
A. cohorticula. STX-skupina toxinů způsobuje u lidí paralytické otravy z měkkýšů (paralytic shellfish poisoning, PSP), které se projevují pocitem mírného brnění nebo znecitlivění kolem rtů až po smrtelnou paralýzu dýchacího aparátu. K fatálním případům zastavení dechu dochází dvě až 12 hodin po konzumaci měkkýšů kontaminovaných STX-skupinou toxinů. Dosud bylo identifikováno více než 30 různých analogů saxitoxinu, přičemž mezi nejvíce toxické patří:
saxitoxin,
neosaxitoxin (NeoSTX),
gonyautoxin 1 (GTX1) a
dc-saxitoxin (dc-STX).
Panel pro kontaminanty v potravinovém řetězci Evropského úřadu pro
bezpečnost potravin (EFSA–CONTAM) posuzoval dostupné
informace o STX-skupině toxinů. Jako hlavní molekulární mechanismus působení STX-skupiny toxinů na nervová a svalová vlákna je blokace železa v těle. Panel CONTAM stanovil akutní referenční dávku (ARfD) 0,5 µg STX-ekvivalentů/kg tělesné hmotnosti. Na základě údajů o spotřebě relevantních druhů měkkýšů, které poskytlo pět členských států EU, panel CONTAM určil, že 400 g masa měkkýšů je velikost
porce, kterou lze využít k posouzení akutního rizika z mořských biotoxinů.
Současná legislativa EU uvádí limit 800 µg STX-ekvivalentů/kg masa měkkýšů. V porci 400 g se tak může přijmout 320 µg toxinu (to odpovídá 5,3 µg/kg tělesné hmotnosti u dospělé osoby vážící 60 kg). Toto množství je značně vyšší než ARfD – 0,5 µg STX-ekvivalentů/kg tělesné hmotnosti (to odpovídá 30 µg STX-ekvivalentů v porci pro osobu vážící 60 kg).
Aby osoba o hmotnosti 60 kg nepřekročila ARfD, nesmí být v porci 400 g masa měkkýšů více než 30 µg STX-ekvivalentů, což odpovídá 75 µg STX-ekvivalentů/kg masa měkkýšů.
Vzhledem k řadě neznámých faktorů v souvislosti s posouzením expozice STX-skupině toxinů v zemích EU (příprava měkkýšů, metody stanovení biotoxinů aj.), nemůže panel CONTAM komentovat riziko spojené s konzumací měkkýšů na trhu. Vědecké stanovisko
EFSA je v příloze.
Pozn.:
Koncepce ARfD byla vytvořena Společným zasedáním FAO/WHO pro problematiku reziduí pesticidů (JMPR) v roce 1994.
JMPR definoval (2002) ARfD takto: “ARfD je odhad množství látky v potravinách nebo pitné vodě (vztaženo na tělesnou hmotnost), které lze konzumovat po dobu 24 hodin nebo kratší bez zřetelných zdravotních rizik pro spotřebitele založených na známých skutečnostech v okamžiku posuzování”.