Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Biotoxiny v měkkýších: saxitoxin a jeho analogy do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Biotoxiny v měkkýších: saxitoxin a jeho analogy

Vydáno: 21.4.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Akutní referenční dávka skupiny saxitoxinů může být mnohonásobně překročena.
U mořských živočichů, např. ústřice, škeble, mušle se nachází toxiny skupiny saxitoxinu (STX). Produkují je hlavně “dinoflagellates” patřící k rodu Alexandrium, např. A.tamarensis, A. minutum (syn. A. excavata), A. catenella, A. fraterculus, A. fundyense and A. cohorticula. STX-skupina toxinů způsobuje u lidí paralytické otravy z měkkýšů (paralytic shellfish poisoning, PSP), které se projevují pocitem mírného brnění nebo znecitlivění kolem rtů až po smrtelnou paralýzu dýchacího aparátu. K fatálním případům zastavení dechu dochází dvě až 12 hodin po konzumaci měkkýšů kontaminovaných STX-skupinou toxinů. Dosud bylo identifikováno více než 30 různých analogů saxitoxinu, přičemž mezi nejvíce toxické patří: saxitoxin, neosaxitoxin (NeoSTX), gonyautoxin 1 (GTX1) a dc-saxitoxin (dc-STX).
Panel pro kontaminanty v potravinovém řetězci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–CONTAM) posuzoval dostupné informace o STX-skupině toxinů. Jako hlavní molekulární mechanismus působení STX-skupiny toxinů na nervová a svalová vlákna je blokace železa v těle. Panel CONTAM stanovil akutní referenční dávku (ARfD) 0,5 µg STX-ekvivalentů/kg tělesné hmotnosti. Na základě údajů o spotřebě relevantních druhů měkkýšů, které poskytlo pět členských států EU, panel CONTAM určil, že 400 g masa měkkýšů je velikost porce, kterou lze využít k posouzení akutního rizika z mořských biotoxinů.
Současná legislativa EU uvádí limit 800 µg STX-ekvivalentů/kg masa měkkýšů. V porci 400 g se tak může přijmout 320 µg toxinu (to odpovídá 5,3 µg/kg tělesné hmotnosti u dospělé osoby vážící 60 kg). Toto množství je značně vyšší než ARfD – 0,5 µg STX-ekvivalentů/kg tělesné hmotnosti (to odpovídá 30 µg STX-ekvivalentů v porci pro osobu vážící 60 kg).
Aby osoba o hmotnosti 60 kg nepřekročila ARfD, nesmí být v porci 400 g masa měkkýšů více než 30 µg STX-ekvivalentů, což odpovídá 75 µg STX-ekvivalentů/kg masa měkkýšů.
Vzhledem k řadě neznámých faktorů v souvislosti s posouzením expozice STX-skupině toxinů v zemích EU (příprava měkkýšů, metody stanovení biotoxinů aj.), nemůže panel CONTAM komentovat riziko spojené s konzumací měkkýšů na trhu. Vědecké stanovisko EFSA je v příloze.
 
Příloha: Marine biotoxins in shellfish – Saxitoxin group (pdf, 722 kB, 76 stran)
 
Zdroj: EFSA
 
Pozn.:
Koncepce ARfD byla vytvořena Společným zasedáním FAO/WHO pro problematiku reziduí pesticidů (JMPR) v roce 1994. JMPR definoval (2002) ARfD takto: “ARfD je odhad množství látky v potravinách nebo pitné vodě (vztaženo na tělesnou hmotnost), které lze konzumovat po dobu 24 hodin nebo kratší bez zřetelných zdravotních rizik pro spotřebitele založených na známých skutečnostech v okamžiku posuzování”.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021