Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Biozelenina obsahuje výrazně více zdraví prospěšných látek než konvenční zelenina do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Archiv - Biopotraviny > Výživa - Archiv> Výživa - Archiv> Archiv - Biopotraviny> Potravinářství - Archiv> Výživa - Archiv

Biozelenina obsahuje výrazně více zdraví prospěšných látek než konvenční zelenina

Vydáno: 31.8.2009
Tisk článku
Výsledky studie QLIF.
To, že biopotraviny zdravější než konvenční potraviny vyplývá z výsledku pětiletého výzkumu s názvem QualityLowInputFood (QLIF), které byly zveřejněny v Berlíně. Výsledky výzkumu, které přímo popírají nedávnou britskou studii, představili vědci ze švýcarského výzkumného ústavu Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) a Deutsche Naturschutzring (DNR).
Studie QLIF například zjistila, že hlávkový salát, rajčata, brambory nebo zelí z ekologického zemědělství obsahuje výrazně více vitaminů, bioaktivních látek a antioxidantů než konvenčně pěstovaná zelenina.Hlavním důvodem pro vyšší obsah živin v bioproduktech je dle vědců organické hnojení používané v ekologickém zemědělství. Na rozdíl od minerálních hnojiv, používaných v konvenčním zemědělství, zvyšuje organické hnojení nejen obsah bioaktivních látek, ale má také vliv na složení bílkovin a koncentraci látek, jež zvyšují obranyschopnost rostlin.

Krmení dojnic trávou a bylinami na ekologických hospodářstvích zase u biomléka způsobuje odlišné složení od běžného mléka, což je důležité pro osoby, trpící problémy s cholesterolem. Biomléko obsahuje, zejména v letních měsících, o 40 až 60 procent více omega-3-mastných kyselin a kyselin CLA a o 30 až 70 procent více vitamínů, karotenoidů a dalších antioxidantů.
Jiná studie, jiný výsledek
Před několika týdny byla zveřejněna studie britského úřadu pro kontrolu potravin (FSA), která říká, že biopotraviny nejsou pro zdraví lepší než konvenční potraviny. FiBL a DNR výsledky této studie podrobili zásadní kritice. Z výsledků studie FSA přesto vyplynulo, že biopotraviny mají vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Navíc se studie FSA vůbec nezabývala takovými pro zdraví důležitými aspekty potravin, jako je obsah reziduí pesticidů, regulátorů růstu, těžkých kovů a dusičnanů, přesto, že je známo, že tyto látky již v malé koncentraci mohou způsobovat zdravotní potíže, zejména u dětí.  

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021