Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Boj proti MRSA do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Boj proti MRSA

Vydáno: 31.10.2008
Tisk článku
Nizozemští vědci ověřují možnost úspěšně bojovat s multirezistentními baktériemi pomocí bakteriofágů.
řada bakteriofágů na hostitelské bakteriální buňce Multirezistentní baktérie Staphylococcus aureus (MRSA) vůči antibiotikům jsou v mnoha nemocnicích zdrojem velkých problémů, protože u pacientů s oslabenou imunitou mohou vyvolat nebezpečné infekce pooperačních ran.
 
V rámci výzkumu alternativních metod boje s tímto nebezpečným zárodkem nyní nizozemští vědci testují použití bakteriofágů, což jsou viry (bývají také označovány jako „požírači baktérií“), které jako hostitelské buňky využívají určité konkrétní bakteriální kmeny a tyto posléze zničí (lyzují). Na jatkách a v závodech na zpracování masa jsou bakteriofágy již delší dobu úspěšně používány v boji s nežádoucími baktériemi v průběhu procesu zpracování suroviny.
 
Výzkumný projekt, na kterém se kromě dalších podílí také univerzita se sídlem v nizozemském Utrechtu, podpořil finanční částkou ve výši 580 000 EUR holandský Produktschaft Vieh und Fleisch.
 
„Bakterienfresser“ gegen MRSA
Top Agrar, 2008, č. 10, s. S 15  
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021