Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Botulismus u ovcí a koz do kategorie

Biologická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Biologická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Botulismus u ovcí a koz

Vydáno: 15.5.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Nové stanovisko FSA ke konzumaci masa a mléka z farem postižených botulismem.
Botulismus je způsobován botulotoxinem, toxickou látkou produkovanou bakterií Clostridium botulinum. Tento organismus se běžně nachází v půdě a v prostředí dokáže přežívat ve formě rezistentních spór.
Botulismus, který postihuje ovce a kozy (typ C a D) se liší od botulismu u lidí (typ A, B a E). Botulotoxiny identifikované u zvířat (C a D) se zřídka dávají do souvislosti s onemocněním u lidí. Není k dispozici žádná zpráva o případech botulismu u lidí z konzumace masa nebo pití mléka. Botulismus, který postihuje zvířata, je zřídka spojován s onemocněním u lidí. Jako preventivní opatření však Úřad pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (FSA) doporučoval, že se žádné zvíře z farmy, kde je podezření na botulismus, nesmí dostat do potravinového řetězce.
Na základě nových vědeckých poznatků byl tento přístup nově revidován Poradním výborem pro mikrobiální bezpečnost potravin (ACMSF). Výbor doporučil, že se žádné nemocné zvíře nesmí nadále dostat do potravinového řetězce, avšak maso a mléko od zdravých koz a ovcí z téže farmy lze povolit.
Ve shodě s vyjádřením ACMSF změnil FSA své původní stanovisko, bude ale revidovat tento přístup, pokud se objeví nový důkaz, že botulotoxiny – typy, které se vyskytují u lidí – vedou k výskytu onemocnění u ovcí a koz. Zpráva ACMSF o botulismu u ovcí a koz je v příloze.
 
Příloha: ACMSF: Report on Botulism in Sheep and Goats (pdf, 168 kB, 30 stran)
 
Zdroj: FSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018