Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Brambory jsou dobrým zdrojem vitamínu C i vlákniny do kategorie

Aktuality > Aktuality

Brambory jsou dobrým zdrojem vitamínu C i vlákniny

Vydáno: 21.2.2022
Tisk článku
Autor: dTest
Informace spotřebitelské organizace dTest

dTestV zimě, kdy je k dostání méně čerstvého ovoce a zeleniny, může tělo získat část denní dávky vitamínu C z brambor, upozornila slovinská spotřebitelská organizace ZPS.

Brambory jsou sice škrobová potravina, ale dodávají organismu i řadu dalších látek. Jedna porce o váze 150–180 g obsahuje v průměru 10 mg vitamínu C, tedy 12 % doporučené denní dávky. Samozřejmě není třeba sníst přes kilogram brambor denně, do těla se vitamin C dostává i z dalších potravin.

Je však možné nahradit bramborami například těstoviny, které vitamíny neobsahují. Snížíte tím energetický obsah pokrmu zhruba na polovinu. V porci brambor jsou kromě škrobu také 3 g vlákniny, která přispívá k pocitu sytosti a podporuje trávení. Nejvíce vlákniny vám dodají vychladlé vařené brambory, protože obsahují tzv. rezistentní škrob. Užitečný je rovněž draslík, který podporuje správnou funkci svalů a pomáhá regulovat krevní tlak. Blahodárný je také obsah kyseliny listové, vitamínu B6 či K1.

Brambory jsou tedy nejen vhodnou součástí pestré stravy, ale prospívají zdraví. Lze je připravit na mnoho způsobů, o čemž svědčí i česká kuchyně.

Zdroj: dTest


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021