Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek BSE hrozí stále méně do kategorie

TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

BSE hrozí stále méně

Vydáno: 8.4.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 8.4.2008.
Nemoc šílených krav, neboli BSE, je dávána do souvislosti s onemocněním lidí, novou variantu Creutzfelt-Jakobovy nemoci, která je zákeřná dlouhou, až osmiletou inkubační dobou. Je těžké prokázat, zda byla smrt ve všech dosud se vyskytnuvších zhruba sto případech u lidí způsobena požitím nervové tkáně nemocného skotu.
 
Je to však velmi pravděpodobné, a proto byla přijata řada opatření – zákaz zkrmování masokostní moučky nejprve přežvýkavcům a posléze všem potravinovým zvířatům. Zásadním pak je zejména to, že se na jatkách odstraňuje veškerá nervová tkáň z jatečných těl poraženého skotu (mozek, mícha, mandle, uzliny, část střeva). Právě proto je dnes hovězí maso nabízené na pultech řeznictví bezpečné z hlediska rizika BSE, popřípadě nové varianty Creutfeldt-Jakobovy choroby.
 
O snižujícím se počtu případů nových onemocnění BSE u skotu se přesvědčujeme tím, že se všechen jatečný skot nad 30 měsíců vyšetřuje. Od počátku roku 2001 bylo vyšetřeno téměř milion a čtvrt kusů skotu (přesně 1 246 766), a na toto množství bylo 28 pozitivních. Poslední případ byl zaznamenám zhruba před čtyřmi měsíci, dne 19. 12. 2007. V posledních letech BSE ubývá, a souvisí to s tím, že „staré ročníky“ krav, u kterých nakažení ještě připadalo v úvahu (narozené před rokem 2000), již prakticky nežijí.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021