Bezpečnost potravin

BSE hrozí stále méně

Vydáno: 8. 4. 2008
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 8.4.2008.

Nemoc šílených krav, neboli BSE, je dávána do souvislosti s onemocněním lidí, novou variantu Creutzfelt-Jakobovy nemoci, která je zákeřná dlouhou, až osmiletou inkubační dobou. Je těžké prokázat, zda byla smrt ve všech dosud se vyskytnuvších zhruba sto případech u lidí způsobena požitím nervové tkáně nemocného skotu.
 
Je to však velmi pravděpodobné, a proto byla přijata řada opatření – zákaz zkrmování masokostní moučky nejprve přežvýkavcům a posléze všem potravinovým zvířatům. Zásadním pak je zejména to, že se na jatkách odstraňuje veškerá nervová tkáň z jatečných těl poraženého skotu (mozek, mícha, mandle, uzliny, část střeva). Právě proto je dnes hovězí maso nabízené na pultech řeznictví bezpečné z hlediska rizika BSE, popřípadě nové varianty Creutfeldt-Jakobovy choroby.
 
O snižujícím se počtu případů nových onemocnění BSE u skotu se přesvědčujeme tím, že se všechen jatečný skot nad 30 měsíců vyšetřuje. Od počátku roku 2001 bylo vyšetřeno téměř milion a čtvrt kusů skotu (přesně 1 246 766), a na toto množství bylo 28 pozitivních. Poslední případ byl zaznamenám zhruba před čtyřmi měsíci, dne 19. 12. 2007. V posledních letech BSE ubývá, a souvisí to s tím, že „staré ročníky“ krav, u kterých nakažení ještě připadalo v úvahu (narozené před rokem 2000), již prakticky nežijí.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR