Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek BSE nepřibývá do kategorie

TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

BSE nepřibývá

Vydáno: 4.3.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 3.3.2009.
Možná je už pomalu zbytečné psát o tom, že není třeba se bát nové varianty Creutzfeldt-Jakobovy nemoci, která je dávána do souvislosti s nemocí šílených krav – s BSE. Možná je ale poučné si uvědomit, že poplašné informace, podle kterých mělo v Evropě onemocnět na tisíce lidí, se neukázaly reálnými. Vyvolat strach je přece tak snadné…
 
U nás si lidé dobře uvědomili, již v roce 2001, že je možné se spolehnout na tvrzení Státní veterinární správy ČR, že situace je kontrolována a že jsou přijímána odpovídající opatření. Proto také v důsledku BSE nebyl u nás zaznamenán pokles spotřeby hovězího masa takový, jako tomu bylo v jiných evropských zemích. Jistý pokles má na svědomí zejména delší kuchyňská úprava hovězího, což je v dnešní trochu „rychlé“ době přece jen významným kritériem. Na druhou stranu je dobré vědět, že hovězí maso má velmi dobrou výživnou hodnotu i nezaměnitelnou chuť.
 
Ke konci února bylo u nás vyšetřeno na BSE od počátku roku 2001 celkem 1 394 774 kusů skotu, a na toto množství bylo 28 kusů pozitivních. Poslední případ byl u nás zaznamenán 19. 12. 2007. Za první letošní dva měsíce bylo vyšetřeno 23 733 kusů starších než 30 měsíců z celkového množství poraženého skotu, tj. z 45 675 kusů.
 
Pro klid zákazníků je možné ještě zopakovat, že na jatkách se odstraňuje veškerá potenciálně riziková nervová tkáň skotu.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021