Bezpečnost potravin

Burgunská šunka přišla o značku Regionální potravina

Vydáno: 14. 5. 2021
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

Burgunská šunka výrobce Libora Nováka z Českých Budějovic nesmí již dále užívat značku Regionální potravina. Důvodem pro odebrání značky je vyšší obsah tuku ve výrobku o více jak 60 procent, než bylo uvedeno na etiketě výrobku.

Značku Regionální potravina Jihočeského kraje získala Burgunská šunka vroce 2018, když zvítězila v kategorii Masné výrobky tepelně opracované. Kontrola Státní veterinární správy zjistila podstatně vyšší obsah tuku, než výrobce deklaroval. Informace na etiketě uváděly obsah tuku 5,2 g/100 g výrobku, laboratorní kontrola však prokázala, že množství tuku bylo ve skutečnosti 8,3 g/100 g. Značka Regionální potravina je prestižní ocenění, které získávají jen kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond ji administruje. Při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky se mohou spotřebitelé, ať už se jedná o značky KLASA nebo Regionální potravina, obrátit na infolinku info@eklasa.cz. Každý podnět se předává dozorovým orgánům k prošetření a ihned se řeší. Státní zemědělský intervenční fond chce zajistit, aby v portfoliu oceněných výrobků byly skutečně jen ty, u kterých je na prvním místě kvalita.

Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF

 

Zdroj: SZIF