Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Campylobacter – bakterie na slepičích vejcích do kategorie

Aktuality > Aktuality

Campylobacter – bakterie na slepičích vejcích

Vydáno: 13.12.2018
Tisk článku
Autor: Německý spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR)
Campylobacter - nejvýznamnější bakteriální patogen způsobující průjem může být přenášen na vaječných skořápkách. K zamezení infekce jsou důležitá preventivní opatření.

Vejce jsou oblíbenou potravinou. V České republice je roční spotřeba vajec asi 255 kusů na osobu, v Německu přibližně 235 kusů na osobu. Kauza z loňského roku, kdy byl ve vejcích z Belgie a Nizozemska detekován toxický insekticid fipronil, vyvolala u spotřebitelů značný rozruch. Málokdo ale ví, že nejčastější bakteriální patogen způsobující potravinové infekce, se nachází běžně na povrchu vajec. Jedná se o bakterii Campylobacter, která způsobuje střevní záněty (enteritidy), doprovázené bolestí žaludku, horečkou a někdy také krvavým průjmem. Německý spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) zjišťoval úroveň vědomostí o výskytu bakterie Campylobacter na slepičích vejcích a vydal doporučení, jak je možné se před těmito infekcemi bránit.

Každý rok je v Německu nahlášeno zhruba 70 000 případů enteritidy způsobené bakterií rodu Campylobacter. Nadto je zde velké množství případů, které nahlášeny nejsou. Onemocnění je většinou způsobené bakteriemi z kuřecích střev, ve kterých žijí, ale nijak zde neškodí. Těmito bakteriemi se lidé často infikují při konzumaci nedostatečně tepelně zpracovaného kuřecího masa. Ačkoliv je riziko nákazy ze slepičích vajec mnohem nižší, infekce se může šířit pomocí exkrementů, obsahujících bakterie, které se uchytí na vaječných skořápkách. Potravinářské podniky by proto měly co nejvíce omezit kontaminaci slepičích vajec exkrementy pomocí hygienických opatření během výroby a balení.

Prezident BfR, profesor Dr. Dr. Andreas Hensel k tomu dodal: „Riziko infekce může být dále sníženo dodržováním správné hygieny v kuchyni. Kuchyňské nádobí a ruce by se měly vždy po kontaktu se syrovými vejci důkladně umýt. Jestliže je pokrm, připravený z vajec, dostatečně tepelně zpracován, jsou bakterie Campylobacter i jiné patogeny spolehlivě usmrceny."

 

Odkaz na stanovisko BfR:
http://www.bfr.bund.de/cm/349/hygiene-for-chicken-eggs-protection-from-campylobacter.pdf 

Zdroj: BfR

 


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018