Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Campylobacter jejuni a jeho likvidace u drůbeže pomocí nanotechnologie do kategorie

Nanotechnologie > Vlivy na zdraví - Archiv> Nanotechnologie> Vlivy na zdraví - Archiv
Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Campylobacter jejuni a jeho likvidace u drůbeže pomocí nanotechnologie

Vydáno: 25.6.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Postup vypracovaný v USA. Výzkumný projekt financovaný ministerstvem zemědělství (USDA).
Campylobakter jejuni jsou baktrie, které způsobují u člověka křeče v břiše a silný krvavý průjem. Velké studie ukázaly, že 50–70 % infekcí způsobených kampylobakterem pochází z drůbežích výrobků, které byly kontaminovány obsahem střev během zpracování. V současné době neexistuje žádná praktická a účinná metoda řešení tohoto problému souvisejícího s bezpečností potravin.
Ministertvo zemědělství USA (USDA) podpořilo projekt, který se realizoval v letech 2000–2005. Jeho cílem bylo vyvinout a vyhodnotit novou strategii na farmách, která by vedla k odstranění kampylobakterů z trávicího traktu drůbeže dříve, než dojde k jejímu zpracování. Tato strategie je založena na využití bioaktivních nanočástic speciálně navržených tak, aby vázaly biomolekulární struktury na povrchu kampylobakterů. Nejprve byla syntetizována řada potenciálně bioaktivních nanočástic. Ty se následně testovaly in vitro a vybraly se nejvíce účinné a bezpečné nanočástice. Ty se orálně aplikovaly kuřatům a krůtám za běžných podmínek na farmě s cílem vyplavit usídlené kampylobaktery z výstelky střev a usnadnit jejich vypuzení výkaly. Následně se testoval obsah střev ptáků, aby se zjistilo, k jakému snížení kampylobakterů ve střevech došlo.
Projekt ukázal, že lze syntetizovat nanočástice, které se cíleně vážou k bakteriálním patogenům a způsobují jejich shlukování . Více informací o projektu Adhesin-specific nanoparticles for removal of Campylobacter jejuni from poultry.
 
Zdroj: USDA–CRIS
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021