Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Čárové kódy by měly posílit bezpečnost masa v Číně do kategorie

Aktuality > Aktuality

Čárové kódy by měly posílit bezpečnost masa v Číně

Vydáno: 31.1.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Dana Nehasilová
Ve snaze posílit bezpečnost vepřového masa nabízeného na pultech čínských supermarketů se postupně zavádí systém sledovatelnosti původu masa pomocí laserových čárových kódů.
Čínští spotřebitelé si budou moci v řadě supermarketů díky nově koncipovanému čárovému kódu zjistit původ nabízeného vepřového masa.
Označování vepřového masa domácí provenience pomocí čárového kódu by mělo posílit bezpečnost nákupu u spotřebitelů v čínském hlavním městě. Tuto službu zákazníkům zatím nabízí pouze 18 supermarketů společnosti Carrefour a 46 prodejen domácího řetězce Chaoshifa.
Původ prasat od transportu až po porážku bude možné díky čárovým kódům vysledovat prostřednictvím mobilního telefonu nebo online, vysvětlil Yan Xiaoyan, zástupce ředitele komise na zasedání vlády. Místo tradičního modrého značení zavádí nový systém laserové kódy, které obsahují všechny informace o poraženém praseti předepsané ministerstvem zemědělství a obchodu. Modré značení bylo možné snadno zfalšovat, u laserového značení je to extrémně obtížné. Do systému by se měly do dvou let zapojit všechny porážkové kapacity prasat, velkoobchodní trhy a supermarkety v Pekingu.
Realizace tohoto sledovacího systému původu masa je podle děkana fakulty potravinářských věd a nutričního inženýrství čínské zemědělské university Nan Qingxiana prospěšná z hlediska posílení bezpečnosti potravin. Bude možné zjistit, zda prase bylo poraženo jednotlivcem nebo v regulovaných podnicích. Prasata porážená jednotlivými osobami nejsou důvěryhodná, protože vepřové maso může být injikováno vodou.
Podle zprávy Beijing Times však systém dosud není natolik účinný, aby byl schopen poskytnout informace o tom, kde a kým byla prasata chována. Některé veterinární nákazy a zdravotní problémy způsobené u prasat krmivy, by se tak mohly v chovu vyskytovat i nadále.
V roce 2011 Čína podle německé ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands) s odvoláním na Dow Jones a Národní statistický úřad ČLR vyprodukovala 50,53 mil. tun vepřového masa, což v meziročním srovnání představovalo pokles o 0,4 %.
 
China: Schweinefleisch bekommt Herkunfts-Barcode aufgedruckt
http://german.china.org.cn
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021