Bezpečnost potravin

Částečně sušená rajčata příčinou hepatitidy A

Vydáno: 21. 5. 2010
Autor:

V Austrálii bylo zveřejněno varování před konzumací sušených rajčat používaných jako součást lahůdkářských výrobků.

Koncem r. 2009 zveřejnila ministerstva zdravotnictví NSW (New South Wales) a WA (Western Australia) v návaznosti na státy Victoria a South Australia varování  proti konzumaci částečně sušených (semi-dried) rajčat, která nejsou podrobena důkladnému tepelnému ošetření. Při hodnocení výskytu 80 případů hepatitidy A ve státě Victoria bylo zjištěno, že se ze dvou třetin jednalo o onemocnění po konzumaci částečně sušených rajčat. Polovina registrovaných případů vyžadovala hospitalizaci.  Symptomy zahrnují horečku, nevolnost, nechuť k jídlu, bolesti břicha, tmavou moč a žloutnutí kůže a očí. Virus hepatitidy se šíří prostřednictvím stopových množství fekálií.

Ačkoli většinou se jednalo o osoby, které onemocněly po návratu ze zahraničí, bylo na podzim 2009 zjištěno 5 případů u Australanů, kteří necestovali. Tři z nich konzumovali v předcházejících týdnech částečně sušená rajčata, používaná jako složka lahůdkářských výrobků


Food Australia, 62,2010, č. 5, s. 192