Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Celková antioxidační kapacita některých potravin do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Celková antioxidační kapacita některých potravin

Vydáno: 3.6.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Vyšetřením čtyřmi různými metodami byly stanoveny hodnoty vyjadřující antioxidační vlastnosti ovoce, zeleniny, vína a čaje.
Na lékařské fakultě v Plzni ve spolupráci s ZČU byla za finanční podpory Nadací Danone v r. 2004 vyšetřována celková antioxidační kapacita (TAC) u několika desítek vzorků ovoce, zeleniny, hroznů, vína a černého čaje z tržní sítě. Jedná se o parametr, který kvantifikuje antioxidační vlastnosti potravin, přičemž zahrnuje veškeré obsažené fytochemikálie. Vyšetření bylo prováděno třemi až čtyřmi různými laboratorními metodami (FRAP, DMPD, DPPH a LPX), které byly také porovnány z hlediska jejich vypovídací schopnosti. Kromě toho byly pro orientaci stanoveny hodnoty obsahu vitaminu C, fenolů a flavonoidů.
Nejvyšší hodnoty TAC byly zjištěny u červeného a bílého vína a červených hroznů, v červené i zelené paprice, ve žluté cibuli, v rajčatech a jablkách. Nejnižší hodnoty byly u brambor, salátové okurky, pórku, čínského zelí a hrušek.
Jednotlivými postupy se získaly kvantitativně velmi rozdílné výsledky, což souvisí s reakcí na rozdílné fytochemikálie.
Hygiena, 51, 2006, č. 2, s. 36-41
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018