Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Cereální tyčinky se zeleninou do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Cereální tyčinky se zeleninou

Vydáno: 27.6.2008
Tisk článku
Ve švýcarském inovačním institutu ILGI vyvinuli snacky s podílem zeleniny přidávané ve formě prášku, pufovaných nebo lyofilizovaných kousků.
V Institutu pro inovace potravin a nápojů (ILGI = Institut für Lebensmittel- und Getränke-Innovation) švýcarské univerzity ZHAW v Curichu byly vyvinuty cereální tyčinky se zeleninou. Proti obvyklým sladkým tyčinkám je nesladká chuť a obsah zeleniny ze hlediska zdravotního přínosu výhodnější.
Obilný základ mohou tvořit ovesné či sójové vločky, pufovaný amarant, oves nebo rýže. Ze zeleniny jsou oblíbená a dobře kombinovatelná rajčata, mrkev a dýně, méně vhodné jsou druhy zeleniny s vlastním výrazným aromatem nebo hořkou příchutí. Principiálně lze zeleninu přidávat ve formě pyré, prášku sušených či nesušených kousků. Čerstvý materiál je však nevhodný kvůli údržnosti výrobku. Zelenina sušená na vzduchu je zase na skus příliš tvrdá. Z hlediska skusu, pěkného vzhledu a „nakypření“ jsou vhodné lyofilizované kousky zeleniny. Ty však výrobku nedodávají potřebnou chuť, což však lze vyrovnat přídavkem zeleninového prášku či koření. Ve Švýcarsku jsou u mladých konzumentů oblíbené středomořské, tradiční místní a orientální příchutě.
Nezbytnou složkou tyčinek jsou pojiva, kterými výrobek drží tvar a chrání před vyschnutím. Protože nelze přidat sacharózu nebo fruktózu, která se používá jako pojivo do sladkých tyčinek, lze aplikovat kombinaci glukózového sirupu s nízkou sladivostí (DE 40), želatinového hydrolyzátu, inulinu a glycerinu. Pro tyčinky, které mají být na skus tvrdší může být želatinový hydrolyzát nahrazen arabskou gumou.

Lebensmittel-Technologie, 2008, č. 5, s. 11
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021