Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Červené barvivo E124 v katalánských salámech do kategorie

TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Červené barvivo E124 v katalánských salámech

Vydáno: 12.6.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 11.6.2009 o likvidaci zásilky salámů ze Španělska.
Rudý je vždy podezřelý
O trochu větší množství katalánských salámů než malé bylo kvůli nepovolenému červenému barvivu zlikvidováno. Celkem šlo o zásilku 1421 kilogramů, ve které bylo na základě veterinárního vyšetření zjištěno červené barvivo E124, které se do takovéhoto typu výrobků nesmí použít.
 
Celý případ řešila Krajská veterinární správa pro Ústecký a Zlínský kraj. A postup byl obvyklý, zásilku pozastavit a buď vrátit zpět dodavateli, tj. do země původu anebo ji celou tzv. neškodně odstranit v asanačním podniku na náklady dodavatele. V tomto případě bylo celé množství, téměř jeden a půl tuny zlikvidováno v kafilerii.
 
Státní veterinární správa ČR informuje o tomto případu přesto, že nejde o tak velké množství z toho důvodu, že nejde o první případ, kdy bylo v podobném výrobku prokázáno použití nepovoleného červeného barviva. Například zmíněné E 124 se nesmí v určitých výrobcích používat, lze jej použít například ve vyjmenovaných výrobcích jako chorizo, salchichon či sobrasada, samozřejmě ve stanoveném množstí (jak je stanoveno ve vyhlášce č. 4/2008 Sb.).
 
Španělská kompetentní autorita provedla u výrobce (Hichos de Jose Casaponsa - La Vall de Bianya /Girona) šetření a bylo zjištěno, že došlo ke křížové kontaminaci. Výrobce bude muset udělat taková opatření, aby ke kontaminaci již nedošlo a E124 bylo použito pouze do výrobků, do kterých být použito smí.
 
Dovozci tedy musejí počítat s tím, že budou takovéto potenciálně podezřelé výrobky pečlivě prověřovány. Cílem veterinárního dozoru je, aby se nic závadného na stůl do domácností, ani do podniků veřejného stravování nemohlo dostat.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Více informací o potravinářských aditivech najdete zde.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018