Bezpečnost potravin

Češi snědli loni více sladkovodních ryb než v roce 2009

Vydáno: 17. 5. 2011
Autor: MZe

Tisková zpráva MZe ze dne 16.5.2011.

Spotřeba sladkovodních ryb v České republice stoupla v roce 2010 na 1,415 kg na osobu, poslední dva roky tak jejich obliba v českých domácnostech roste. Vyplývá to ze statistik o produkci a spotřebě sladkovodních ryb, které zpracovává Rybářské sdružení ČR. Pozitivní vliv na to, že Češi začali více jíst sladkovodní ryby má především dlouhodobá komunikační kampaň Ministerstva zemědělství nazvaná Ryba domácí. 
„Spotřeba sladkovodních ryb u nás stoupá již druhým rokem, což je rozhodně pozitivní. Obzvlášť uvážíme-li, že mezi lety 2000 a 2008 spotřeba neustále mírně klesala. V porovnání s ostatními zeměmi v Evropské unii ale stále výrazně zaostáváme. Evropský průměr je totiž přibližně 5 kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele,“ řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. 
Z hodnocení kampaně vyplývá, že ji v poslední době zaznamenalo mnoho nových respondentů. Zatímco v lednu a únoru 2010 vědělo o kampani Ryba domácí 21 % veřejnosti, letos ve stejném období to bylo již 31 %. Pozitivně se také změnila struktura konzumentů sladkovodních ryb. Počet těch, kteří je nejedli, se snížil z 24 % na 20,5 % a naopak vzrostl počet občasných konzumentů, a to z 51,4 % na 54 %. 
„Až na trojnásobek stouply za poslední dva roky prodeje ryb v období grilování,“ uvedl ministr Fuksa s tím, že v těchto dnech startuje další etapa kampaně, kterou je Grilování. Podpoří ji například televizní pořady o vaření nebo zdravém životním stylu, ochutnávky na farmářských trzích a regionálních slavnostech.
Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe