Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek České firmy mohou vozit vepřové maso do Hongkongu do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

České firmy mohou vozit vepřové maso do Hongkongu

Vydáno: 25.11.2019
Tisk článku
Autor: SVS
Tisková zpráva SVS

Po tříletém vyjednávání se podařilo Státní veterinární správě (SVS) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem zahraničních věcí dokončit schvalovací proceduru pro vývozy chlazeného a mraženého vepřového masa z České republiky do Hongkongu. Příslušný hongkongský úřad – Centrum pro bezpečnost potravin, schválil tři české podniky, které mohou již nyní začít vyvážet vepřové maso do této lokality. Vývozy budou muset splňovat podmínky stanovené hongkongskou stranou a v první fázi budou probíhat ve zkušebním režimu, kdy první tři zásilky budou podrobeny důkladnějším kontrolám.

Schvalovací proces kromě písemných procedur zahrnoval také audit, při kterém inspektoři z hongkongského Centra pro bezpečnost potravin v květnu 2019 zkontrolovali úroveň českého veterinárního dozoru v celém potravinovém řetězci „od farmy až po vidličku“. V průběhu auditu kontrolovali farmu s chovem prasat, porážku prasat i závod vyrábějící masné výrobky. Dále navštívili také výrobnu krmiv pro hospodářská zvířata a Národní referenční laboratoř pro africký a klasický mor prasat ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě, kde se zajímali zejména o úspěšnou likvidaci afrického moru prasat na našem území.

„Předběžné výstupy z průběhu auditu byly pozitivní, nicméně na oficiální schválení českých podniků jsme museli čekat téměř půl roku. Doufáme, že české potravinářské podniky této možnosti využijí a v blízké době se uskuteční první vývozy vepřového masa do této destinace,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „Věříme, že se SVS podaří úspěšně dokončit schvalovací procedury pro vývoz masa i do dalších asijských zemí, jako jsou například Vietnam a Čína.“

Úkolem Státní veterinární správy v oblasti potravin není pouze dozor nad zdravotní nezávadností živočišných produktů na českém trhu a nad tím, aby nedocházelo ke klamání spotřebitelů v této oblasti. Dlouhodobě se SVS snaží také napomáhat uplatňování produkce českých výrobců na zahraničních trzích. Zástupci SVS v rámci usnadňování vývozu živočišné produkce z ČR do třetích zemí vedou řadu dlouhodobých jednání se zahraničními partnery. V současné době kromě výše zmíněných schvalovacích procedur probíhají intenzivní jednání například ve věci umožnění vývozu krmiv do Číny nebo násadových vajec a jednodenních kuřat do několika zemí Střední Ameriky.

 

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018