Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Česko a Slovensko podá společnou žádost o registraci špekáčků do kategorie

Akce tuzemské > Akce tuzemské> Akce - Archiv> Akce - Archiv
Akce - Archiv > Akce - Archiv> Potravinářství - Archiv
TZ MZe ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ MZe ČR> Zdroje ICBP - Archiv

Česko a Slovensko podá společnou žádost o registraci špekáčků

Vydáno: 4.3.2008
Tisk článku
Autor: Mgr. Světluše Bodoková
Společnou žádost o registraci tradičního uzenářského výrobku, špekáčků, podá Česko a Slovensko u Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské komise.
V rámci potravinářského veletrhu Salima v Brně to dnes oznámili ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič a jeho slovenská kolegyně paní Zdenka Kramplová. Jednotnou vůli demonstrovali symbolickým potáhnutím za jeden špekáčkový provaz.
 
„Staletá tradice výroby, oblíbenost, které se špekáčky těší v České republice i na Slovensku, a společný zájem na kvalitních výrobcích nás vedly k dohodě o jednotném postupu, respektive záměru podat společnou žádost o registraci této zaručené tradiční speciality," vysvětlil ministr zemědělství Petr Gandalovič. Intenzivní jednání, která odstranila dosavadní sporné body a díky nimž má společná žádost obou našich zemí velkou naději na úspěch, měla původ už na jednání ministrů zemědělství zemí Visegrádské čtyřky, kterou české ministerstvo zemědělství hostilo v prosinci loňského roku v Českém Krumlově.
Takto zapsané speciality bude nadále možné vyrábět a prodávat pod registrovaným označením pouze pokud budou přesně odpovídat receptuře, která je vždy součástí žádosti. Spotřebitelům tento postup zajistí, že si pod daným názvem koupí vždy výrobek stejných parametrů a zaručené kvality, českým a slovenským zpracovatelům masa pomůže ochránit jejich hospodářské zájmy.
 
Špekáčky mají u nás již více než stoletou tradici. V roce 1891 byla postavena na Zemské jubilejní výstavě v Praze pod stanem kompletní, v té době dosud nevídaná, strojní uzenářská dílna. U tohoto stanu bylo neustále mnoho obdivovatelů. Špekáčky, ještě pod univerzálním názvem uzenky, byly na místě uzeny a ještě v teplém stavu prodávány s křenem a slaným rohlíkem za 8 krejcarů na pěkném papírovém talířku. Někdy od té doby je možné datovat vznik později proslaveného, pro nás typického uzenářského výrobku.
 
 
Příloha: Špekáčky jsou s námi více než sto let
 
Zdroj: Petr Vorlíček, tiskový mluvčí MZe, 4. 3. 08
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018