Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Česko jako první země EU ratifikovala vyhlášku o faremním zpracování do kategorie

Legislativa ČR - Archiv > Právní předpisy ČR – základní informace> Právní předpisy ČR – základní informace
Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv
TZ MZe ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ MZe ČR> Zdroje ICBP - Archiv

Česko jako první země EU ratifikovala vyhlášku o faremním zpracování

Vydáno: 8.5.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
TZ MZe ČR ze dne 5.5. 2009.

 Čeští farmáři budou moci jako vůbec první v rámci Evropské unie oficiálně využít vyhlášku upravující faremní zpracování potravin. Jedná se o průlomové opatření, které výrazně zjednoduší výrobu potravin v omezeném, konkrétně stanoveném množství při zachování standardů kvality.

Vznik vyhlášky o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází  s živočišnými produkty, iniciovala antibyrokratická komise, kterou ministr zemědělství Petr Gandalovič ustavil v loňském roce. Vychází vstříc zájmům a potřebám malých a středních podnikatelů včetně provozovatelů farem, kteří vyrábějí, zpracovávají a uvádějí potraviny živočišného původu do oběhu. Jejímu schválení předcházela řada jednání s představiteli kontrolních organizací a EU. Po několika měsících se podařilo prolomit nadměrnou byrokratickou zátěž spojenou s prodejem potravin přímo z farem a Česká republika se tak stala první zemí EU, která vyhlášku notifikovala.
Uvedením vyhlášky ošetřuje tzv. Faremní zpracování. Podle ministra Gandaloviče je navržena tak, aby zajistila všechny pilíře bezpečnosti potravin, např. dohledatelnost původu masa až na úroveň jednotlivého kusu zvířete.
„Zpracování a prodej ze dvora je velkou šancí pro obnovu selského stavu na venkově, nebo vylepšení prestiže i větších podniků v oblasti venkova. Řada farmářů, kteří byli odkázáni v představě o uplatnění vlastní produkce pouze na hypermarkety za městem, bude nyní schopná dodávat přímo do maloobchodní sítě,“ uvedl ministr Gandalovič. Změna pravidel je podle jeho slov obrovským přínosem nejen pro sortiment kvalitních a bezpečných potravin, ale také pro atraktivitu venkovského prostoru.
Na vyhlášku o faremním prodeji navazuje dotační titul z Programu rozvoje venkova, který umožní farmářům čerpat dotace na stroje a zařízení v drobných provozech, které jsou pro uvedení na trh nezbytné. Norma umožňuje farmářům vstup na trh za méně přísných podmínek pro maximální stanovené množství. Zpracování potravinářských výrobků je omezeno množstvím litrů a kilogramů a místem prodeje na úrovni kraje.
„V praxi přinese zavedení vyhlášky také kratší cestu kvalitních výrobků z plnohodnotné suroviny bez podílu náhražek až k zákazníkovi. V oblasti agroturistiky umožňuje nabízet hostům na statcích potraviny z vlastní výroby. Zákazník tak získá možnost nahlédnout do kuchyně výroby potravin s jasnou identifikací potraviny až do stáje,“ upozornil ministr.  
Norma podle Gandaloviče přináší možnost zlehčení dopadů ekonomické krize na zemědělce produkující potraviny v malém množství. Při úspěchu výrobku na trhu a splnění plnohodnotných podmínek, které musí dodržovat velké potravinářské firmy, dává zemědělci možnost odstartovat expanzi na další trhy.
 
Petr Vorlíček, tiskový mluvčí MZe
www.mze.cz

odkaz na související prezentaci (ppt, 247 kB)

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018