Bezpečnost potravin

Chaos ve značení potravin

Vydáno: 6. 1. 2010
Autor:

Iniciativa v USA volající po změně v používání zdravotních a funkčních tvrzení o potravinách. Příklady zavádějících tvrzení.

CSPI (The Center for Science in the Public Interest) zaslalo 158stánkový dokument “Chaos ve značení potravin” (viz příloha) americkému Úřadu pro potraviny a léky (FDA) s požadavkem, aby zakročil vůči nepravdivému a zavádějícímu značení potravin. CSPI požaduje, aby FDA zakázal uvádění tzv. “qualified health claims” (kvalifikovaných zdravotních tvrzení) o potravinách. Na rozdíl od “health claims” (zdravotních tvrzení), která jsou podložena vědeckými poznatky, se kvalifikovaná zdravotní tvrzení odvolávají na to, že vědecký důkaz je nejistý. CSPI rovněž požaduje, aby FDA a ministerstvo zemědělství (USDA) zakázalo zavádějící tvrzení “structure/funkction” (funkční tvrzení), že daná potravina “podporuje” nebo zajišťuje” zdravý imunitní systém, klouby, zrak atd. Podle CSPI nedokáží spotřebitelé rozlišovat mezi přísně regulovanými zdravotními tvrzeními, u kterých se vyžaduje souhlas FDA a tvrzeními o vlivu složení potraviny na funkci v těle.
CSPI požaduje ve svém dokumentu řadu dalších zlepšení ve značení potravin.
 
Příloha: Food Labeling Chaos (pdf, 8,21 MB, 158 stran)
 
Zdroj: IFT (zpráva z 30.12.2009)
 
Pozn.: CSPI je nezisková organizace, která funguje od roku 1971. Zaměřuje se na prosazování postupů, které prospívají zdraví spotřebitelů a to v oblasti výživy, bezpečnosti potravin a alkoholických nápojů. CSPI je financována z předplatného zpravodaje, který vydává (850 tisíc předplatitelů) a z grantů.
 
Během Obamovy administrace rozesílá FDA více varovných dopisů výrobcům potravin. Podle CSPI trvale matou nebo klamou spotřebitele pokud jde o zdravotní účinky, složky nebo přírodní charakter jejich výrobků. Jsou uvedeny některé příklady.