Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Chemopreventivní vliv složek zázvoru do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv
Aktuality > Aktuality

Chemopreventivní vliv složek zázvoru

Vydáno: 27.10.2011
Tisk článku
Autor: Ing. I. Suková
Materiál je souhrnem výsledků studií zaměřených na účinky oddenku zázvoru při prevenci různých chorob a potíží, včetně rakoviny.
Oddenek zázvoru (Zingiber officinale Roscoe) je široce rozšířené koření a ochucovadlo. Je rovněž integrální součástí tradiční medicíny (Čína, Sri Lanka, Arabie, Afrika, medicína ájurvédská, Tibb-Unani), kde se užívá proti nachlazení, horečce, nevolnosti a zvracení, slabosti, gastrointestinálním potížím, …
Aktivními látkami jsou patrně dráždivé těkavé látky, především gingeroly, shogaolyparadoly a zingerony. Tyto látky jsou jako fotochemikálie ve značné míře studovány z hlediska jejich antioxidačních, protizánětlivých, antiemetických a gastroprotektivních účinků. Preventivní účinek zázvoru je vysvětlován řadou různých mechanismů. Výsledky ukazují na možnost využití zázvoru v prevenci rakoviny.
Aroma čerstvého a sušeného zázvoru se značně liší, těkavé látky se sušením ztrácejí. Oddenek zázvoru obsahuje: 3 – 6 % tuků, 9 % bílkovin, 60 – 70 % sacharidů, 3 – 8 % hrubé vlákniny, kolem 8 % popela, 9 – 12 % vody a 2 – 3 % éterických olejů.

Obsah citovaného přehledového materiálu (jsou zahrnuty výsledky klinických studií, modelových studií s buněčnými kulturami, studií na zvířatech):
   Pěstování zázvoru
   Zázvor v tradiční medicíně
   Farmakologické vlastnosti
   Chemické vlastnosti
   Zázvor v prevenci rakoviny (kůže, ústní dutiny, žaludku, plic, jater, pankreatu, močového měchýře, tlustého střeva, prsu, vaječníků, děložního čípku, prostaty, orgánů krvetvorby)
   Mechanismus působení
         Zachycování volných radikálů
         Změna antioxidačních enzymů
         Působení proti zánětům
         Modulace enzymů Fáze I
         Modulace enzymů Fáze 2
         Inhibice peroxidace lipidů
         Inhibice obsahu bílkovinnýc karbonylů
         Vyvolání cytotoxických účinků a různých buněčných skupinách
         Indukce selektivní apoptózy
         Modulace signální transdukce
         Modulace buněčného cyklu
         Modulace transkripčních faktorů
         Ovlivňování angiogenese a metastázování
         Imunostimulační efekty
         Antiemetické působení při chemoterapii
   Závěr

Critical Rev. In Food Sci. And Nutr., 51, 2011, č. 3, s. 499-523
Objednávka kopie článku

Související informace:
Zázvor jako potenciální prostředek napomáhající odstranit nauzeu při chemoterapii
Zinopin™ – doplněk stravy s antitrombotickými účinky
Zázvor zmírňuje průběh kolorektální rakoviny
Zázvorový suplement pomáhá při artritidě
Zázvor – univerzální koření
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018