Bezpečnost potravin

Chlazené kuřecí maso z Polska obsahovalo salmonelu

Vydáno: 16. 6. 2015
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS ze dne 16. 6. 2015.

Praha 15. června 2015 – Zásilka tří tun chlazeného kuřecího masa z Polska obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis. Přítomnost patogenních mikroorganismů potvrdily v závěru minulého týdne laboratorní testy státního veterinárního ústavu. Státní veterinární správa zároveň vložila informaci do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva).
Přestože vzhledem k datu spotřeby (7. června 2015) již není maso v  tržní síti, může se část inkriminované šarže ještě nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Státní veterinární správa proto považuje za vhodné na tuto skutečnost veřejnost upozornit.

Identifikace výrobku:
Název:                                         Kuře bez drobů, sk. A, čerstvá drůbež      
                                                    (Kurczak schlodzony świeźy, Klasa A PN-A-                                                    86520, Kurča chladené, čerstvá hydina)
Číslo šarže (shodné s datem porážky): 
                                                    3. 6. 2015
Datum spotřeby:                          7. 6. 2015
Výrobce:                                       TWIST Sp. z o.o., 44-210 Rybnik, ul. Pod 
                                                     Lasem 79, Polska
Původ zboží:                                 Polsko
Identifikační číslo výrobce:            PL 24153902 WE

Zásilka byla distribuována výhradně v České republice mimo jiné prostřednictvím řetězců COOP, Tesco, společností MP Krásno a četných drobných odběratelů, a to v různé formě porcované na díly jako: kuřecí prsní řízky chlazené, kuřecí křídla chlazená, kuřecí stehna chlazená, kuřecí čtvrtky chlazené, kuřecí steaky chlazené a kuřecí ořez chlazený.

Pokud má někdo kuřecí maso z inkriminované šarže stále ve své mrazničce, může zakoupený výrobek vrátit v místě prodeje.

Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS