Bezpečnost potravin

Cholecystokinin z brambor pro hubnutí

Vydáno: 8. 2. 2008
Autor:

Přípravek SlendestaTM společnosti Kemin Health L.C. zvyšuje pocit sytosti a potlačuje nutkání k jídlu.

Proč jsou brambory u spotřebitelů tak oblíbené? Jedním z důvodů je i jejich vysoká sytivost související mj. s obsaženým inhibitorem proteináz P12 – „hormonem mozku a střev“ – cholecystokininem (CCK), který je znám jako faktor sytivosti.
 
Porovnání indexu sytivosti různých potravin
bílý chléb
100 %
croissant
47 %
hovězí maso
176 %
ovesná mouka
209 %
brambory
323 %
 
Přítomnost této látky v bramborách, která pomáhá vytvářet pocit sytosti a potlačovat hlad, vedla k vývoji bílkovinného extraktu z brambor – SlendestaTM společnosti Kemin Health L.C. (Iowa, USA). Tento přípravek jako doplněk stravy se stal pomůckou při snižování hmotnosti (řada lidí pociťuje hlad i po konzumaci hlavního chodu) a počítá se s jeho přídavkem do některých potravin.
Účinky P12 byly zkoumány řadou klinických studií. Při studii, které se zúčastnilo 45 osob, z nichž část konzumovala před jídlem přípravek Slendesta, bylo dokumentováno – pomocí subjektivního hodnocení pocitu sytosti VAS (visual analog scale) – dosažení výraznějšího pocitu plnosti a snížení chuti k dalšímu jídlu. Hladina CCK, která korelovala s hodnotou VAS, výrazně stoupla po příjmu přípravku Slendesta a vydržela dlouhou dobu po jídle.
Ve studii s 240 osobami, v níž byl přijímán přípravek Slendesta nebo placebo před dvěma hlavními jídly po dobu tří měsíců, došlo ke statisticky významnému snížení hmotnosti, obvodu pasu a boků účastníků.
Prepared Foods, 177, 2008, č. 1, s. NS17