Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Čím je kvalita potravin v České republice ohrožena? do kategorie

Aktuality > Aktuality

Čím je kvalita potravin v České republice ohrožena?

Vydáno: 26.11.2013
Tisk článku
Autor: PK ČR
Tisková zpráva PK ČR ze dne 25. 11. 2013.

Kvalitu a cenu potravin v České republice drží v rukou obchodní řetězce, zaznělo na 158. Žofínském fóru z úst Potravinářské komory ČR. Pomoci by měla novela zákona o potravinách i přesnější definice kvalitativních parametrů u oceňovaných výrobků.

Potravinářská komora ČR se v posledních letech pravidelně účastní odborných diskuzí předních institucí zemědělského a potravinářského sektoru pořádaných v rámci Žofínského fóra na Slovanském ostrově v Praze. Ne jinak tomu bylo i na 158. Žofínském fóru zaměřeném na kvalitu potravin a příležitosti pro české výrobky.

Neutichající a hojně diskutovanou otázkou poslední doby je kvalita a bezpečnost potravin a možnosti dodávek českých kvalitních výrobků na náš trh. Potravinářská komora ČR řadí mezi nejzásadnější faktory ovlivňující cenu a kvalitu potravin v České republice výši DPH u potravin, která patří k nejvyšším v Evropě a dále marže obchodních řetězců, které u výrobků s vyšší přidanou hodnotou dosahují až 100%, v některých případech dokonce i více. „Vysoké marže řetězců tak značně omezují pro spotřebitele možnosti výběru, protože kvalitní či specializované výrobky jsou díky této obchodní politice řetězců pro zákazníky značně cenově nevýhodné,“ uvedl Hynek Strnad, viceprezident Potravinářské komory ČR. Nejnižší marže lze podle Potravinářské komory ČR nalézt u komoditních výrobků jako je pečivo nebo máslo, kde se pohybují v rozmezí 25 - 50%. Údaje o výši obchodních marží, které uvádí Český statistický úřad a Potravinářská komora ČR se liší, a to z toho důvodu, že ČSÚ do svých výpočtů nezahrnuje tzv. zadní marži, tedy bonusy, poplatky či tzv. příspěvky na propagaci, reklamu, přestavbu a jiné. K těmto údajům se ČSÚ nedostane, jsou však smluvně podloženy. Maloobchodní ceny jsou v ČR navíc deformovány procentem zboží prodaného v akci, kdy je oproti řetězcem vysoko nastavené běžné ceny akční cena často téměř poloviční.

Potravinářská komora ČR je přesvědčena, že novela zákona o potravinách poukazující na původ i složení potravin a přesnější definice kvalitativních parametrů u výrobků oceněných Klasou povedou k podpoře kvality i podpoře domácích výrobků. „Těžko tady můžeme chtít pěstovat pomeranče a banány, ale považujeme za ostudné, že se sem dováží typicky české plodiny, jako česnek, cibule nebo jablka, nebo komodity, jako je vepřové maso. Bohužel, i v tomto ohledu zvítězily řetězce, které tyto kdysi typicky české kvalitní produkty dováží za nízké ceny v podstatně horší kvalitě či se skrytými dotacemi ze zahraničí, což v minulosti samozřejmě vedlo k tomu, že řada podniků skončila s pěstováním ovoce a zeleniny či s chovem prasat a návrat k původnímu stavu bude velmi obtížný. Je ale také na spotřebitelích, aby v obchodech vyžadovali českou cibuli a česnek, česká jablka a české vepřové či drůbeží maso.“ dodal Strnad.


Pro více informací, prosím, kontaktujte:
Ing. Jarmila Štolcová, Ph.D., tisková mluvčí, ředitelka pro marketing a komunikaci
Tel.: +420 296 411 196,  e-mail: stolcova@foodnet.cz

Další informace a odkazy naleznete na internetové adrese: http://www.foodnet.cz


Zdroj:  PK ČR

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021