Bezpečnost potravin

Čína zakazuje dvě potravinářská aditiva v mouce

Vydáno: 10. 3. 2011
Autor:

Od 1.5.2011 se nebudou do mouky přidávat dvě aditiva používaná pro vybělování mouky.

Čínské autority zakázaly výrobu dvou potravinářských aditiv běžně používaných k “vybělování” mouky a sice peroxidu benzoové kyseliny a peroxidu vápníku. Důvodem zákazu bylo to, že tyto látky již není třeba nadále používat při výrobě mouky, neboť se v zemi zlepšily techniky zpracování i pěstování pšenice. Na svých webových stránkách to uvedlo dne 1.3.2011 ministerstvo zdravotnictví. Autority učinily toto rozhodnutí na žádost veřejnosti, která si přeje přirozené potraviny a snížení příjmu chemických látek.
Od 1. května 2011 není výrobcům povoleno nadále vyrábět uvedená aditiva nebo je používat při výrobě mouky. Výrobky, které jsou již na trhu, lze prodávat do data, kdy končí jejich údržnost.

Zdroj: IFT