Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Čiré nápoje obohacené o nerozpustnou živinu do kategorie

Nanotechnologie > Vlivy na zdraví - Archiv> Nanotechnologie> Vlivy na zdraví - Archiv
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Čiré nápoje obohacené o nerozpustnou živinu

Vydáno: 14.8.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Nanočástice komplexu beta-laktoglobulinu a pektinu umožňují suspendovat a stabilizovat hydrofóbní látky v nápojích, aniž by byl viditelný zákal.
K trendům ve výrobě nápojů patří přídavek zapouzdřených látek, které nejsou ve vodě rozpustné vůbec nebo špatně, jako n-3 mastné kyseliny či cholin. Tento postup je umožněn v důsledku vývoje nanotechnologií, při nichž se zapouzdřují částice v nano-rozměrech.
The Technion (Israel Institute of Technology, Dr. Livney) byla použita složka syrovátkových bílkovin beta-laktoglobulin a také pektin z citrusových plodů. Nanočástice komplexu těchto dvou složek jsou schopny vázat  hydrofóbní látka (vitaminy A, D či n-3 MK). Kombinací s pektinem se dosahuje stability koloidu. Nanočástice jsou tak malé, že neovlivní vjem čirosti nápoje. Další testy budou prověřovat tepelnou stabilitu komplexu při obvyklých pasteračních postupech. Čiré nápoje se tak stávají dalším příspěvkem při dodávání látek prospěšných zdraví (n-3 MK pro kardiovaskulární zdraví, cholin pro zlepšení paměti a funkce jater). Příkladem nápoje s přídavkem cholinu a vitaminu E je „Propel Mind“ od PepsiCo.
Další cestou, kterou v The Technion zkoušejí je využití kaseinových micel, které jsou přirozeným transportním médiem živin od matky k dítěti. V této formě zapouzdřený vitamin D je navíc stabilnější.
Maxx Performance (N.Y)
http://www.maxxperform.com/ vyvinul mikrozapouzdřovací roztok, v němž jsou částice obaleny filmem (získaným ze zeleniny), který umožňuje přídavek extraktu ze zeleného čaje s obsahem antioxidantů (48 % epigalokatechin-3-galát, EGCG) do různých potravin (pečiva, práškových směsí aj.), aniž by došlo k ovlivnění chuti.

Food Bussiness, News, 5, 2009, č. 8, s. 1. 34

Objednávka kopie článku


Další informace:
Nové technologie pro zlepšení rozpustnosti (2007)
Využití nanotechnologie při výrobě potravinářských přísad (2007)
 
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021