Bezpečnost potravin

Čiré nápoje obohacené o nerozpustnou živinu

Vydáno: 14. 8. 2009
Autor: berankova1

Nanočástice komplexu beta-laktoglobulinu a pektinu umožňují suspendovat a stabilizovat hydrofóbní látky v nápojích, aniž by byl viditelný zákal.

K trendům ve výrobě nápojů patří přídavek zapouzdřených látek, které nejsou ve vodě rozpustné vůbec nebo špatně, jako n-3 mastné kyseliny či cholin. Tento postup je umožněn v důsledku vývoje nanotechnologií, při nichž se zapouzdřují částice v nano-rozměrech.
The Technion (Israel Institute of Technology, Dr. Livney) byla použita složka syrovátkových bílkovin beta-laktoglobulin a také pektin z citrusových plodů. Nanočástice komplexu těchto dvou složek jsou schopny vázat  hydrofóbní látka (vitaminy A, D či n-3 MK). Kombinací s pektinem se dosahuje stability koloidu. Nanočástice jsou tak malé, že neovlivní vjem čirosti nápoje. Další testy budou prověřovat tepelnou stabilitu komplexu při obvyklých pasteračních postupech. Čiré nápoje se tak stávají dalším příspěvkem při dodávání látek prospěšných zdraví (n-3 MK pro kardiovaskulární zdraví, cholin pro zlepšení paměti a funkce jater). Příkladem nápoje s přídavkem cholinu a vitaminu E je „Propel Mind“ od PepsiCo.
Další cestou, kterou v The Technion zkoušejí je využití kaseinových micel, které jsou přirozeným transportním médiem živin od matky k dítěti. V této formě zapouzdřený vitamin D je navíc stabilnější.
Maxx Performance (N.Y)
http://www.maxxperform.com/ vyvinul mikrozapouzdřovací roztok, v němž jsou částice obaleny filmem (získaným ze zeleniny), který umožňuje přídavek extraktu ze zeleného čaje s obsahem antioxidantů (48 % epigalokatechin-3-galát, EGCG) do různých potravin (pečiva, práškových směsí aj.), aniž by došlo k ovlivnění chuti.
Food Bussiness, News, 5, 2009, č. 8, s. 1. 34

Další informace: