Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Clostridium difficile i v potravinách do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Clostridium difficile i v potravinách

Vydáno: 21.5.2009
Tisk článku
Vysoký výskyt patogenní bakterie byl zjištěn v masných výrobcích v USA.
Clostridium difficile (C. diff) je agresivní bakterie rezistentní vůči většině antibiotik. Rozšiřuje se spórami prostřednictvím fekálií a vyvolává průjmy, které mohou vést ke kolektomii a příp. až k úmrtí. Podle amerického Center for Disease Control and Prevention byl výskyt úmrtí v r. 2004 (novější údaje nejsou k dispozici) 23,7 osob z milionu, což je výrazný nárůst proti r. 1999 (5,7 osob z milionu). Nejčastěji jsou postiženi lidé hospitalizovaní a umístění v pečovatelských domech a lidé s  mikroflórou oslabenou užíváním antibiotik.
Vědci však zatím nevědí, jakým způsobem se bakterie dostávají do potravin, ani jaké množství spór je schopno vyvolat střevní potíže. Není známo ani to, zda se jedná o bakterii vyskytující se dlouhou dobu nebo o novinku.
Průzkum v USA (Univ. of Arizona) se věnoval především masným výrobkům určeným pro přímou spotřebu, a bakterie byla zjištěna v 47,8 % výrobků. Podle kanadské studie (Univ. of Guelph, Ontario) je výskyt podstatně nižší, 6 %. Patogen byl zjištěn také např. v 7,5 % lahůdkových salátů odebraných z tržní sítě ve Skotsku.

EU Food Law, 2009, č. 389, s. 30

Další informace:
Zprávy CEM
MedicineNet
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021