Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Co hrozí z nemytých rukou a čeho se není třeba obávat do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Co hrozí z nemytých rukou a čeho se není třeba obávat

Vydáno: 11.9.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Přehled původců infekcí přenášených nemytýma rukama.
Žloutenka typu A není jedinou nemocí, kterou se můžete nakazit nemytýma rukama. Stejným způsobem se přenáší třeba i viróza, ať už jde o kašel, rýmu nebo chřipku. Stačí poměrně málo: kýchnout a místo kapesníku si položit před ústa ruku. Viry, které dokáží z úst vystřelit rychlostí několik desítek kilometrů v hodině, ulpí na ruce, jíž pak položíte na kliku dveří. Virus dokáže na klice přežít do druhého dne. Kdo tedy kliku použije po vás a poté třeba tou rukou posvačí housku, může se v dalších dnech začít také potýkat s nemocí.
 
Podobně zákeřný je virus oparu. Ten patří do skupiny herpesvirů, jež způsobují také například plané neštovice nebo pásový opar. Virus se do těla dostane už v dětství spolu s kapénkovou infekcí. Nakažlivá je tekutina uvnitř oparu, lidé, kteří na ně trpí, by si ho proto neměli nikdy škrábat. Jestliže si potom neumyjí ruce, mohou nakazit například imunitně slabšího partnera. To samé platí i o zmíněném pásovém oparu.
 
Naopak špinavýma rukama se nenakazíte ani virem HIV způsobujícím AIDS (ten se přenáší krví, pohlavním stykem, nebo přenosem z matku na plod) nebo rakovinou (kromě rakoviny děložního čípku, kterou asi v 70 % případů způsobuje lidský papilomavirus, jímž se žena nakazí od sexuálního partnera). Ani střevní potíže by neměly mít původce v nemytých dlaních. Podle lékařů je jinak zdravý člověk například vůči špinavému spadlému jablku naprosto imunní.
 
Velkou smůlu by měl ten, kdo by se přes ruce nakazil bakterií salmonely. Ta je strašákem letních jídel jako zmrzlina nebo grilovaného masa. Nakazit byste se mohli právě při manipulaci se syrovým, tepelně nezpracovaným nakaženým masem a následné přípravě zeleninového salátu, který záhy sníte. Jestliže si ovšem při přípravě masa natáhnete gumové rukavice nebo budete-li si ruce průběžně mýt, měl by být váš žaludek i střeva v bezpečí. Samotnou bakterii zničí grilování při teplotě nad 70 stupňů Celsia.
 
Zdroj: iDNES.cz (11.9.2008)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021