Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Co jsou nové potraviny? do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Co jsou nové potraviny?

Vydáno: 22.1.2021
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Úřad EFSA zveřejnil informační video o nových potravinách.

V Evropské Unii se termínem NOVÉ POTRAVINY označují potraviny, u nichž nebyla doložena historie spotřeby před 15. 5. 1997, tedy datem, kdy vstoupilo v platnost nařízení EP a R (ES) č. 258/1997 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravy.

Všechny nové potraviny (dříve potraviny nového typu, anglicky novel food) musí projít hodnocením bezpečnosti. Jedná se tedy především o potraviny nově vyvinuté či vyrobené novou technologií nebo novým technologickým procesem, ale také potraviny, které jsou tradičně konzumovány mimo státy Evropské unie. Před tím, než budou potraviny ze třetích zemí na trhu EU, musí být ověřena jejich bezpečná konzumace po dobu minimálně 25 let.

Během celé historie lidé přidávali nové potraviny do svých jídelníčků. Plodiny, které jsou dnes základními prvky v naší stravě, mají často původ až na jiném kontinentě. Kukuřice, rajčata a například brambory pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Rýže pochází z Asie a v případě kávy je původním regionem Východní Afrika. Seznam potravin, které tehdy byly nové a dnes jsou běžně konzumovány, se stal téměř nekonečným. Potraviny, které se dostaly do Evropy v nedávné době, jsou například semena chia (Salvia hispanica), quinoa (Chenopodium quinoa) a plody stromu Baobabu prstnatého (Adansonia Digitata).

Vědecký pracovník EFSA Wolfgang Gelbmann popisuje problematiku nových potravin v následujícím videu: https://www.youtube.com/watch?v=yyySfT4_1Ss.



Titulky k videu jsou dostupné v angličtině, francouzštině, němčině a italštině.

Úkolem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je provádět vědecká hodnocení rizik nových potravin, včetně tradičních potravin ze třetích zemí před jejich uvedením na trh v členských státech Evropské unie. Pro Českou republiku je kompetentním úřadem pro nové potraviny Ministerstvo zemědělství ČR.  

Zdroj: EFSA

 

Více informací o nových potravinách v českém jazyce naleznete na webových stránkách bezpecnostpotravin.cz:

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021