Bezpečnost potravin

Co s křivými okurkami či banány?

Vydáno: 28. 6. 2008
Autor:

Komise má v úmyslu zmírnit pravidla pro ovoce a zeleninu v evropských nařízeních o tržních normách, ale většina členských států je proti.

Komise má v úmyslu se zbavit většiny z 26 tržních norem pro ovoce a zeleninu včetně té, podle níž je zakázáno prodávat zakřivené okurky. Komise chce z této řady nařízení (norem) ponechat jen 10, a sice pro produkty, s nimiž se ve velkém objemu obchoduje se třetími zeměmi (těchto 10 nařízení se týká asi 75 % obchodu mimo hranice EU). Tento záměr Komise by měl napomoci, aby se produkty zbytečně nevyhazovaly.
To se však setkalo s odporem většiny členských států (např. Francie, Španělsko, Německo, Itálie, ale i ČR), které to chtějí nejprve projednat v řídicím výboru. Podle nich v době rostoucích cen mají normy kvůli zachovávání kvality obzvlášťní opodstatnění. Komise je touto reakcí překvapena, protože svůj návrh považuje za krok k snížení byrokracie.
Předpisy mají zajistit, aby ovoce a zelenina na trhu nebyla špinavá, poškozená či napadená chorobami, což je stanoveno obecně. Specifická pravidla je nutné mít jen pro některé produkty jako jahody, jablka, hrušky a broskve. I v případě banánů je nutné, aby existoval jednotný předpis. Podle plánu Komise by však banány třídy II mohly mít defekty, pokud jde o tvar. Pokud jde o okurky, tak nařízení 1677/88/ES říká, že okurky třídy I mohou být zakřivené o 10 mm na každých 10 cm délky a okurky třídy II dvojnásobně více. Komise to chce zmírnit. Také chce zrušit ustanovení, že karotka, s výjimkou odrůd „baby“, nesmí být prodávána jako třída I, pokud je tenčí než 1,9 mm. Zachovat však chce stanovené velikosti průměrů hrušek, broskví a švestek, v příslušných jakostních třídách.
 
EU Food Law, 2008, č. 351, s. 12
Příklady nařízení pro ovoce a zeleninu
Nařízení 1677/88/ES stanovující obchodní normy pro okurky
Nařízení 2257/94/ES stanovující obchodní normy pro banány
Nařízení 730/1999/ES stanovující obchodní normy pro karotku
Nařízení 85/2004/ES stanovující obchodní normy pro jablka
Nařízení 86/2004/ES stanovující obchodní normy pro hrušky
Nařízení 1861/2004/ES, kterým se stanoví obchodní normy pro broskve a nektarinky
Nařízení 1591/87/EHS stanovující normy jakosti pro hlávkové zelí, růžičkovou kapustu, řapíkový celer, špenát a švestky
Nařízení 843/2002/ES stanovující obchodní normy pro jahody