Bezpečnost potravin

Další kontaminace zmrazeného mletého masa bakterií E. coli v USA

Vydáno: 16. 1. 2008
Autor:

V mletém mase společností Ranchers Beef z Kanady a Topps Meat a Cargill z USA byla v r. 2007 zjištěna E. coli a došlo k téměř stovce onemocnění.

V Kanadě a USA došlo v r. 2007 k téměř stovce případů onemocnění způsobenému bakterií E. coli O157:H7 ze zmrazeného mletého masa, které zřejmě pocházelo od producenta Ranchers Beef Ltd, z Balzac, Alberta – Kanada. USA zakázaly dovoz těchto výrobků.
Onemocnění způsobené E. coli O157:H7 se projevuje průjmy, dehydratací a může být pro citlivé osoby i smrtelné.
V září stáhl největší výrobce mletého masa v USA – společnost Topps Meat – z trhu kolem 10 tis. t, což znamenalo jeho konec.
V říjnu stáhla firma Cargill z trhu 450 t zmrazeného mletého masa bezprostředně poté, co se od USDA dozvěděla o nálezu E. coli O157:H7. V tomto případě zatím nebyla hlášena žádná související onemocnění.
Předcházející zpráva: