Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Další rebaudiosid A schválen v USA do potravin do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Další rebaudiosid A schválen v USA do potravin

Vydáno: 27.2.2009
Tisk článku
Sladidlo Reb A (PureVia) vyráběné technologií společnosti Pure Circle z extraktu ze stevie získalo v USA status GRAS.

Americký úřad FDA schválil neenergetické sladidlo rebaudiosid A nebo Reb A od společnosti Pure Circle jako všeobecně uznané za bezpečné – GRAS (Generally Recognized as Safe), takže jej lze přidávat i do potravin, nejen do suplementů.
Poznámka: V polovině r. 2008 získala statut GRAS rostlina stevia, z níž je rebaudiosid A vyroben, a v prosinci 2008 také rebaudiosid Truvia
- od firmy Cargill. Použití výrobku PureVia bylo dosud možné jen jako stolní sladidlo a složka suplementů.  Ve srovnání se sacharózou má rebaudiosid asi 400násobnou sladivost;- ostatní sladké složky (rebaudiosidy C, D, E a dulkosid , fruktóza aj.) mají sladivost nižší (1 – 120násobek sladivosti sacharózy). V EU stále trvá proces schvalování steviosidu a rebaudiosidu A a C a dulkosidu A jako složek nového typu. Existují obavy z možné toxicity. Úřad EFSA látky znovu posuzuje.
Reb A je jedna z nejsladších složek rostliny Stevia rebaudiana, jejíž domovinou je Jižní Amerika.  K extraktům z rostliny stevia byly výhrady jednak kvůli chuti (některé sladké složky nechutnají dobře), jednak proto, že složení extraktů nebylo přesně specifikované – poměr jednotlivých složek kolísal v závislosti na klimatu a dalších podmínkách. Uvedené důvody také ztěžovaly situaci výrobcům potravin a nápojů.
Společnost Pure Circle vyvinula technologický proces (patentovaný), který zaručuje vysokou čistotu (97 %), dobrý chuťový profil a standardní vlastnosti. Bezpečnost je prověřena klinickými zkouškami. Reb A je stabilní a je odolný vůči teplotám a různým hodnotám pH a je vhodný k použití do nápojů, pečiva, mléčných výrobků aj.

Milling and Baking News, 87, 2009, č. 23, s. 25-26

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021