Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Další uznaná a neuznaná zdravotní tvrzení do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Další uznaná a neuznaná zdravotní tvrzení

Vydáno: 19.10.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Úřad EFSA uznal tvrzení o účinku vitaminu D v prevenci zranění u starých osob, ale nepovažuje za prokázané tvrzení o účinku tripeptidů firmy Valio na udržování normálního tlaku a účinku polyfenolů z jablek firmy Diana Naturals’ na snížení postprandiální glykemické odezvy.

Panel pro dietní produkty, výživu a alergie (NDA) úřadu EFSA uznal oprávněnost tvrzení DSM Nutritional Products Europe, že suplementace vitaminem D (D2 a D3) tak, aby celková denní dávka činila 800 I.U.; (20), a v kombinaci s vápníkem významně snižuje riziko pádů u osob nad 60 let, na rozdíl od suplementace samotným vápníkem. Schválené je tvrzení (EFSA-Q-2010-01233): „Vitamin D může snížit riziko pádů. Pády jsou rizikovým faktorem fraktur kostí.“

Panel NDA však neuznal za prokázané tvrzení společnosti Valio, že produkt s tripeptidy isoleucyl-prolyl-proline (IPP) a valyl-prolyl-proline (VPP) pomáhá udržovat normální krevní tlak (EFSA-Q-2008-1402 , EFSA-Q-2008-1448 , EFSA-Q-2008-2564 , EFSA-Q-2008-2565 , EFSA-Q-2008-3624). I když bylo uznáno, že normální krevní tlak je příznivý fyziologický efekt, nepovažuje NDA podklady pro tvrzení za přesvědčivé. Metodikám sedmi z osmi studií potvrzujících vliv produktu na systolický tlak vytýká značné nedostatky. U studií na zvířatech chybějí některé informace umožňující prokázat účinek na lidech, a dále nebyl uveden mechanismus, jakým produkt v navrhovaném množství působí účinně.

Další žádost o tvrzení podaná firmou Diana Naturals’ se týkala možnosti snižování postprandiální glykemické odezvy užíváním polyfenolického prášku z jablek Appl’In®. Ve stanovisku zveřejněném 5. října 2011 (EFSA-Q-2011-00190) panel NDA uvedl, že i když postprandiální glykemická odezva může být považována za fyziologický efekt, pokud postprandiální insulinémie není nepřiměřeně zvýšena. Tvrzení firmy Kraft ohledně postprandiální glykemické odezvy schválil panel NDA v červenci 2011. V dnešním případě však nepovažuje předložené studie za dostatečné potvrzení oprávněnosti tvrzení. V jedné ze tří studií neodpovídají specifikace testovaného produktu tomu, na který se vztahuje tvrzení. Ve dvou dalších studiích byla měřena postprandiální glukóza, ale nikoli inzulinová odezva.

EU Food Law, 2011, č. 503, s. 4-5

Související informace:
AZ-Slovník: Glykemický index
AZ-Slovník: Zdravotní tvrzení
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018