Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Další varování před suplementací do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Další varování před suplementací

Vydáno: 23.12.2009
Tisk článku
Nová norská studie na pacientech s chorobami srdce ukazuje na zvýšení rizika rakoviny při užívání kyseliny listové a vitaminu B12.

V nemocnici Haukeland University Hospital v norském Bergenu byl zjišťován vliv suplementace na riziko rakoviny u 3 500 pacientů s chorobami srdce. Jedna skupina užívala denně po dobu 3 a půl roku 0,8 mg kyseliny listové a B12, zatímco kontrolní skupina byla bez suplementů. Z výsledků vyplynulo statisticky vyšší riziko všech typů rakoviny (včetně rakoviny plic a prostaty) kromě rakoviny tlustého střeva.

Vliv suplementace je třeba ještě zkoumat na dalších skupinách osob.

Výsledky byly zveřejněny bezprostředně poté, co britský úřad FSA  doporučil povinnou fortifikaci mouky kyselinou listovou.

Proti fortifikaci vystupují odborníci např. ve Švédsku, podle nichž výsledky výzkumů na zvířatech a pozorování na lidech ukazují na urychlení rozvoje raných stádií rakoviny při vysokém příjmu kyseliny listové.


EU Food Law, 2009, č. 415, s. 14, 19

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018