Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Definitivní zákaz bakteriofágů do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace

Definitivní zákaz bakteriofágů

Vydáno: 10.8.2009
Tisk článku
Evropská komise stanovila definitivní zákaz používání bakteriofágů k dekontaminaci produktů živočišného původu.

Účinnost bakteriofágů jako pohlcovačů bakterií je prokázána, ale  je otázkou jak zajistit jejich bezpečné používání. Posuzování bakteriofárů nastalo, když  Finsko žádalo o pravidla pro používání a klasifikaci bakteriofágů aplikovaných do potravin s cílem odstraňování patogenních listerií z povrchu. Mělo se také vyřešit, zda by se jednalo o aditiva nebo o látky pro snížení povrchové kontaminace. Komise rozhodla o zákazu používání.
Úřad FDA v USA schválil použití určité směsi virů (bakteriofágů) k ošetření potravin určených k přímé konzumaci (viz Bacteria-eating virus approved as food additive.)
Úřad EFSA vydal v květnu pozitivní stanovisko (EFSA: EFSA-Q-2008-400) týkající se účinku bakteriofágů, které se však netýkalo hlediska bezpečnosti (viz EFSA se vyjádřil k použití bakteriofágů).

EU Food Law, 2009, č. 15

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021