Bezpečnost potravin

Deset pravidel Světové zdravotnické organizace (WHO) k zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin

Vydáno: 22. 7. 2019
Autor: SVS

Informace Státní veterinární správy

Státní veterinární správa (SVS) doporučuje k zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin dodržování 10 jednoduchých pravidel naformulovaných WHO. Pravidla jsou promyšleně a důkladně sestavená, a proto platí již řadu let bez výraznější změny.

1. Nakupovat a používat k přípravě pokrmů takové potraviny, které jsou zdravotně nezávadné

2. Zabezpečit dokonalé provaření či propečení potravin

3. Konzumovat jídlo ihned po uvaření

4. Po uvaření uchovávat potraviny velmi uvážlivě

5. Jednou uvařené potraviny je nutné před opětovnou konzumací důkladně ohřívat

6. Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami

7. Umývat si opakovaně ruce

8. Udržovat veškeré kuchyňské zařízení v bezvadné čistotě

9. Chránit potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty

10. Používat vždy pouze pitnou vodu

 

Více informací najdete v článku věnovanému deseti pravidlům WHO.

Zdroj: SVS