Bezpečnost potravin

Desinfekce provozní vody UV-zářením v křemenné trubce

Vydáno: 18. 9. 2008
Autor:

Italský výrobce sýrů Galbani instaloval ve svých závodech hydro-optické desinfekční zařízení od firmy Atlantium, snižující mikrobiální kontaminaci vody o 5 řádů.

Italský výrobce sýrů firma Galbani instaloval ve svých provozovnách v Cortoleona a Casale Cremasco hydro-optické desinfekční zařízení (HOD) od firma Atlantium na ochranu vody používané ve výrobě před nežádoucími bakteriemi. Podstatou systému je část potrubí z křemene, v níž dochází k dokonalému vnitřnímu odrazu rozptýleného UV-záření. Homogenním působením UV-záření se dosahuje deaktivace mikroorganismů o log 5. Referenční bakterií je Pseudomonas aeruginosa, která bývá typickou součástí usazenin v potrubí potravinářských závodů a která je patogenem vyvolávajícím kažení. Tato bakterie se vyznačuje rezistencí vůči obvyklým koncentracím chlóru.
V závodě v Cortoleona umožňuje zařízení napojené na vodovodní síť průtok mezi 40 a 450 m3/h a desinfikovaná voda voda se uchovává v zásobním tanku. V závodě Casale Cremasco (výroba mozarely) se jedná o přímý průtok v 70 m3/h. Systémy jsou vybaveny kontrolním software.