Bezpečnost potravin

Desítky případů zažívacích obtíží v Hradci Králové

Vydáno: 6. 6. 2018
Autor: KHS Královéhradeckého kraje

Tisková zpráva KHS Královéhradeckého kraje ze dne 6. 6. 2018.

Včera (tj. 5. 6. 2018) okolo 11. hodiny byly na KHS Královéhradeckého kraje nahlášeny případy několika! těžkých zažívacích obtíží. Vše spojovala konzumace pokrmů v bistru Maxim (V Kopečku 82) v Hradci Králové.  

Provedli jsme zde ihned kontrolu, při které byly zjištěny určité závady, ty však nebyly takového charakteru, aby zavdaly legislativní důvod provozovnu na místě uzavřít.  

Odpoledne však případy zažívacích potíží náhle přibývaly (desítky!) a všechny měly stejného jmenovatele – konzumaci pokrmu z výše uvedeného bistra. Provozovatel bistro v odpoledních hodinách sám uzavřel. KHS provedla na místě kontrolu tohoto opatření, provozovna byla skutečně ve večerních hodinách uzavřena.  

Při kontrole jsme odebrali vzorky pokrmů, které jsou nyní v laboratořích – budou se hledat bakterie, ale i bakteriální toxiny, které byly velice pravděpodobně příčinou zdravotních obtíží. Výsledky můžeme očekávat v řádu dní. Zároveň byli i zaměstnanci bistra odesláni k lékařskému vyšetření.  

Dnešního dne bude probíhat ještě další došetřování v dané provozovně, a také bude provedeno epidemiologické šetření u nemocných osob. 
 

Za KHS  
Bc. Veronika Krejčí

Zdroj: KHS Královéhradeckého kraje