Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Detekce přibarvení červeného vína do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Detekce přibarvení červeného vína

Vydáno: 12.10.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Kvantitativní PCR detekce nepovoleného přibarvování vína bezinkami (Sambucus nigra).
V minulosti se k detekci potravinářských barviv používaly chromatografické metody (papírová, na tenké vrstvě, za použití kolony). V současné době se upřednostňuje metoda HPLC často ve spojení s hmotnostní spektrometrií nebo s kapilární elektroforézou, popř. s její zónovou modifikací (CZE). Tyto metody detekce anthokyaninů dosahují citlivosti 0,1–1 mg/l.
Dosavadní chromatografická detekce dobarvení vína anthokyaniny černého bezu je problematická, neboť relativní poměr révových anthokyaninů ve víně je dynamická veličina a přidávané bezinkové anthokyaniny jsou stejné chemické povahy jako původní barvivo červeného vína.
Při hledání alternativního postupu detekce bezinek v červeném víně byl vypracován postup (viz příloha) založený na kvantitativní PCR (qPCR). Uvedený postup detekce by mohl sloužit jako doplňková, popř. potvrzovací metoda k metodám chromatografickým.
 
Příloha: Kvantitativní PCR detekce nepovoleného přibarvování vína bezinkami (Sambucus nigra) (pdf, 690 kB)
 
Zdroj: Chem. Listy 101, 2007, č. 7, s. 550–555

Pozn.: Uvedená práce byla provedena za přispění grantu 1K04104 MŠMT
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021