Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Detekce živých buněk E. coli v mletém hovězím mase do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Detekce živých buněk E. coli v mletém hovězím mase

Vydáno: 15.9.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Nová metoda, která rozlišuje mezi mrtvými a živými buňkami E. coli.
Vědci z University of Missouri (USA) vyvinuli novou metodu k detekci živých buněk E. coli O157:H7 v mletém hovězím mase. Tato dvoukroková metoda rozlišuje mezi mrtvými a živými buňakmi E. coli. Podle profesora Azlina Mustaphy z University of Missouri mrtvé buňky nezpůsobují onemocnění lidí, ale již 10 živých buněk může způsobit vážné onemocnění střev.
Metoda stanovení je založena na PCR (polymerázové řetězové reakci) – rychlé, spolehlivé metodě detekce a identifikace patogenů v potravinách. PCR však nedokáže rozlišit živé mikrobiální buňky od mrtvých. Přítomnost mrtvých buněk může vést k falešně pozitivním výsledkům, na základě kterých by mohlo dojít ke stahování výrobku z trhu.
Aby se tomuto zamezilo, výzkumníci barví vzorky barvivem nazvaným EMA (ethidium bromide monoazide). EMA neproniká živými buňkami, ale dostává se do mrtvých buněk. V mrtvých buňkách se EMA váže k molekulám DNA, ty se stávají nerozpustnými a pro PCR testy neviditelnými.
Výzkumníci byli úspěšní v použití nové techniky u mletého hovězího masa, kuřat a vajec. Kromě toho testování trvá 12 hodin, zatímco testy při použití starších metod trvají dva dny.
 
Více informací ve zprávě University of Missouri.
 
Zdroj: IFT (14.9.2009)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021