Bezpečnost potravin

Děti si od září budou moci ve školních bufetech a automatech koupit širší sortiment potravin a nápojů

Vydáno: 31. 8. 2018
Autor: HSHMP

Novela tzv. pamlskové vyhlášky nabyde účinnosti dne 1. září 2018 a zavede do praxe zmírnění původní vyhlášky.

 
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) upozorňuje školy a školská zařízení v metropoli, že dne 1. září 2018 nabyde účinnosti vyhláška č. 160/2018 Sb., kterou se mění vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama, a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních. Tento právní předpis je veřejnosti znám pod lidovějším názvem „pamlsková vyhláška.“ „Schválená a hodně diskutovaná novela zavádí do praxe určité zmírnění původní pamlskové vyhlášky. Školní bufety a automaty budou moci od nového školního roku tak rozšířit svou nabídku potravin pro školáky, což je dle našeho názoru krok správným směrem a přitom je třeba zdůraznit, že se stále respektují platná výživová doporučení,“ říká Jan Jarolímek, ředitel HSHMP.
Ministerstvo školství ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví novelizovalo pamlskovou vyhlášku, jejíž hlavní změnou je právě úprava limitů na obsah tuků, cukrů a soli v jednotlivých výrobcích tak, aby bylo ve školách možné nabízet a prodávat širší sortiment potravin. Díky úpravě nutričních limitů dochází v určitých kategoriích potravin k rozšíření sortimentu nabízených výrobků, a to od výrobků pekařských přes mléčné až po různé šunky.
„Nově tak bude možné, aby si děti ve školním bufetu či automatu nakoupily například kvalitní masné výrobky, zejména šunku nejvyšší jakosti, ochucené tvarohy nebo sýry,“ upřesňuje šéf pražských hygieniků Jarolímek s tím, že seznam se rozšíří také o běžné pečivo s významným podílem cereálií nebo olejnatých semen, typicky jde o šestizrnné, vícezrnné nebo rustikální pečivo, kostky s dýňovými nebo slunečnicovými semínky nebo jemné pečivo s vysokým podílem ovoce. Díky této úpravě limitů budou bufety moci zařadit do nabídky a prodeje širší sortiment obložených pekařských výrobků například ve složení pečivo + máslo + šunka a/nebo sýr + zelenina nebo výrobky z ryb za předpokladu minimálního obsahu 50 gramů masa ve 100 gramech hotového výrobku.
Upravené limity respektují aktuální platná výživová doporučení vydaná v roce 2017 Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Složení výrobků včetně vyhovujících výživových údajů bude možné ověřit na obalu potravin.
Ministerstvo školství společně s ministerstvem zdravotnictví uspořádaly k danému tématu 24. května 2018 tiskovou konferenci, na které byl mimo jiné zveřejněn informační materiál shrnující hlavní změny, které novelizovaná vyhláška přináší. Detailní informace z průběhu tiskové konference jsou zájemcům k dispozici na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví – přímý link zde.
 
V Praze 29. 8. 2018
RNDr. Jan Jarolímek, Ph.D., MBA
ředitel
Zdroj: HSHMP