Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Doporučená opatření velkých podniků proti šíření koronaviru do kategorie

Aktuality > Aktuality

Doporučená opatření velkých podniků proti šíření koronaviru

Vydáno: 17.3.2020
Tisk článku
Autor: SP ČR
Opatření pro provoz velkých průmyslových podniků

Svaz průmyslu a dopravy přináší seznam doporučených opatření proti šíření koronaviru pro velké průmyslové podniky, který při víkendových jednáních předali zástupci Svazu vládě. Z předložených opatření je možné vytvořit jednu oficiální instrukci potvrzenou hlavní hygieničkou jako závazný pokyn pro provoz velkých průmyslových podniků. Inspirovat se ale můžou i malé a střední podniky.

1. Pandemické plány

  • Podniky musí dodržovat své pandemické plány
  • Pokud podnik svůj pandemický plán nemá, měl by na jeho vytvoření spolupracovat s hygienou, příslušnými úřady a lékaři

2. Home office

  • Masivní rozšíření pro všechny, kde to technika či povaha práce umožňuje
  • U administrativních pracovníků, kde to není možné, omezení počtu zaměstnanců na jednom pracovišti
  • I u administrativních pracovníků zavedení směnového provozu, aby se snížil počet lidí pracujících v jeden čas (př. účetní)

3. Vstup do podniků

  • Měření teploty na vrátnicích a recepcích – zákaz vstupu osobě se zvýšenou teplotou, u zaměstnanců kontrola teploty namátkově na vrátnici nebo na pracovišti
  • Externí vstupy omezeny pouze na nezbytné zásobování; ostatní 3. osoby zákaz vstupu
  • Zásobování výroby jen přes jednu dedikovanou bránu (měření teploty) – pokud není možné, pak na každé průjezdné bráně je stejné opatření kontroly
  • Čestné prohlášení pro všechny dodavatele 

4. Koncentrace lidí na pracovištích

  • Žádný meeting, kde je v místnosti více než 15 osob
  • Vytvoření pracovních skupin na pracovištích do 20 osob; vybaveni brýlemi, respirátory (rouškami, pokud respirátory nebudou k dostání) a rukavicemi
  • Zastavení provozu výtahů (vyjma technických a zásobovacích výtahů, které nejsou určeny primárně pro přepravu osob)

5. Stravování

  • Měření teploty všech zaměstnanců poskytujících stravování
  • Vybavení osob vydávajících stravu respirátory
  • Výdej jídla ideálně u okénka do termoboxu
  • Zcela zákaz pohybu v kantýnách nebo omezení osob v kantýně v jednu chvíli
  • Zákaz vstupu veřejnosti do jídelen

6. Hygiena

  • Omezení vstupu do prostoru šaten pro ty, kteří nejsou pracovním výkonem znečištěni
  • Omezení počtu osob pohybujících se v jedné chvíli v prostoru šaten na max. 20 osob 
  • Čištění společných prostor ozonem nebo dezinfekcí v pravidelných intervalech

7. Cestování

  • Všechny osoby vracející se ze zahraničních služebních cest jdou na 14 dnů do karantény
  • Zákaz služebních cest mimo i v rámci ČR, vyjma nezbytných cest k zajištění chodu firmy (schvalují HR ředitelé firem)
  • U firem zajišťujících svozy zaměstnanců ze zahraničí či ze vzdálenějšího okolí se provádí měření teploty již při vstupu

8. Doprava do zaměstnání

  • Umožnění používat služební vozidla k cestám domů
  • Výzva zaměstnanců k cestě vlastním vozidlem, na kole či pěšky

9. Další doporučení

  • Zřízení firemní linky pro zaměstnance, kde mohou konzultovat, když neví, jak postupovat
  • Trvalá dostupnost dezinfekčních prostředků
  • Zákaz podávání rukou
  • Přerušení preventivních oprav, kde je v jedné chvíli více osob

Další požadavky získané na základě podnětů našich členů řešíme s resorty zdravotnictví, průmyslu a obchodu a práce a sociálních věcí. O výsledcích vás budeme informovat. Svaz průmyslu a dopravy je součástí Krizového štábu MPO a operativně se snaží řešit problémy související s krizovými opatřeními vyhlášenými vládou.

 

Zdroj: Potravinářská komora ČR

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018