Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Doporučení ESPEN k nemocničnímu stravování - 1. část do kategorie

Aktuality > Aktuality

Doporučení ESPEN k nemocničnímu stravování - 1. část

Vydáno: 6.4.2022
Tisk článku
Autor: Společnost pro výživu
Článek publikovaný ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování 2/2022

Článek "Doporučení ESPEN k nemocničnímu stravování  - 1. část" publikovala Společnost pro výživu ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování - 2/2022.

Evropská společnost pro enterální a parenterální výživu (známá také pod názvem Evropská společnost pro klinickou výživu a metabolismus) vydala v roce 2021 doporučení pro nemocniční stravováníESPEN guideline on hospital nutrition (Thibault et al., 2021). Dokument vznikl na základě potřeby systematicky shrnout současné poznatky založené na důkazech týkajících se organizace stravovacích provozů, předepisování a indikování diet, jakož i sledování příjmu stravy ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb s přihlédnutím k individuálním potřebám pacientů/klientů ve snaze snížit riziko výskytu malnutrice v těchto zařízeních.

V ESPEN doporučeních je kladen značný důraz na nutnost (a povinnost) hodnocení nutričního stavu jako výchozího nezbytného předpokladu pro předpis adekvátní diety. Hlavní diety, které by měly tvořit základ nemocniční stravy, jsou dle doporučení ESPEN dvě – dieta Standardní (pro pacienty bez malnutrice, vychází z obecných doporučení pro běžnou populaci) a dieta Nemocniční (pro pacienty v malnutrici nebo v riziku malnutrice).

 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021