Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Dosavadní návrh nutričních profilů znevýhodňuje vejce do kategorie

Nutriční značení > Nutriční značení> Značení potravin - Archiv> Značení potravin - Archiv

Dosavadní návrh nutričních profilů znevýhodňuje vejce

Vydáno: 24.3.2009
Tisk článku
British Egg Industry Council se snaží o zařazení vajec do kategorie “maso“, protože v obecné kategorii by vejce nesplňovala limit pro nasycené tuky.
Vzhledem k tomu, že pro vejce není z hlediska nutričních profilů vytvořena speciální kategorie, musely by se při použití zdravotního tvrzení na potravině aplikovat požadavky platné pro potraviny obecně. Podle návrhu Komise je obecný limit pro nasycené tuky v potravinách 2 g/100 g. Vejce však obsahují 3,2 g/100 g. British Egg Industry Council se snaží, aby byla vejce zařazena do kategorie „maso“, kde je limit 5 g/100 g. Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin a někdy n-3 mastných kyselin. Z poslední doby existují doklady, že jejich vysoká spotřeba nesouvisí s rizikem srdečních onemocnění. V „Nutrition Bulletin“ Britské nadace pro srdce se však nedoporučuje více než 3 až 4 vejce týdně.

EU Food Law, 2009, č. 381, s. 17
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018