Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Dotovaný program školního stravování v USA do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Dotovaný program školního stravování v USA

Vydáno: 30.11.2009
Tisk článku
Důsledkem "National School Lunch Program" je nutričně lepší stravování ve školách. Největším problémem jsou zvyšující se náklady, je požadováno zvýšení dotací.
Podle zprávy „The State School Nutrition 2009vydané School Nutrition Association (S.N.A.) v srpnu 2009 se stravovací zvyklosti žáků v USA zlepšily. Dotazníkový průzkum byl prováděn ve 49 státech (1 207 respondentů zastupujících stravovací služby), přičemž v 77 % byly za největší problém označeny ceny potravin. V 60 % školních okrsků bylo nutno zvýšit poplatky za obědy. Průměrný doplatek činil v r. 2009 25 c proti 15 c v r. 2007.
Podle S.N.A. je třeba vyzvat Kongres o schválení dalších 35 c na každé dotované školní jídlo poskytované bezplatně nebo za velmi nízkou cenu. Dosavadní dotace na „bezplatné“ školní jídlo podávané v rámci programu „National School Lunch Program“ (NSLP) činí 2,57 USD. Skutečné průměrné náklady jsou 2,92 c. 42 % školních okrsků využije v r. 2009 celý finanční příděl zvýšený o 34 % proti r. 2007. Podle zprávy největší počet stravovacích služeb používá finanční příděl ze 44 % na nákup zpracovaných potravin, z 23 % na nákup surovin.
Pokud jde o placené jídlo, mírně se v r. 2009 snížil počet strávníků u obědů v základních a středních školách a u snídaní na vysokých školách. Zároveň se všude zvýšil zájem o dotované jídlo.
National School Lunch Program způsobil zlepšení složení poskytované stravy. Vegetariánská nabídka a nabídka balených potravin se sníženým obsahem tuku se zvýšily o 12 % proti r. 2007. Ovoce a zelenina z místní produkce je součástí menu v 37 % školních okrsků.
Ve většině (65 %) školních okrsků nebyly zakázány žádné potraviny vyvolávající alergie. Jen v 10 % okrsků jsou některé alergizující potraviny zakázány ve všech školách, ve 22 % okrsků v některých školách. Zákaz se nejčastěji týkal arašídů.
Rozšiřuje se podávání etnických jídel. Nejpopulárnější jsou mexické pokrmy, které jsou nabízeny v 99 % okrsků, a asijské pokrmy v 81%.
V téměř 36 % okrsků (hlavně velkých) je stravování zajišťováno z restaurací („restaurant-branded products“ - RBPs). Ve většině okrsků se alespoň některé pekařské výrobky, pokrmy a přílohy připravují ze základních surovin. Pokrmy a přílohy se připravují ze surovin v 94 % okrsků, pekařské produkty v 74 %.
 
Food Business News, 25, 2009, č. 14, s. 22
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021