Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Druhá studie Ramazzini proti aspartamu do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Druhá studie Ramazzini proti aspartamu

Vydáno: 23.3.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Druhá studie potvrzuje původní výsledky o vlivu vysokých dávek aspartamu na vznik rakoviny a znovu vyvolává diskusi.
Institut „European Ramazzini Foundation of Oncology“ v Boloni vydal na základě tříletého výzkumu druhou studii o aspartamu. Výsledky zahrnují i vliv expozice aspartamu na dosud nenarozené děti. Tato publikace znovu podněcuje debatu, kterou se úřad EFSA v r. 2006 pokusil uzavřít s tím, že nebyla vyhodnocena závislost na dávce a že výskyt leukémie byl ovlivněn skutečností, že pokusné krysy byly oslabené plicní infekcí. Infekce však není jednoznačně prokázána, ale i v případě její existence je zde výsledek, že u krys krmených aspartamem je vyšší incidence rakoviny.
V nové studii bylo použito větší množství pokusných zvířat, které stejně jako v předcházející studii byly ponechány v přirozeném prostředí.
Ramazzini tvrdě hájí závěry své první studie kritizované EFSA. Oponuje také, že EFSA nemá právo požadovat snímky potvrzující patologické změny, a nehodlá zodpovídat dotazy EFSA, jako po první studii.
Závěrem první studie prezentované v r.2005 bylo, že krysy krmené sladidlem aspartam vykazovaly zvýšený výskyt leukémie a lymfomů (nádory mízní tkáně). EFSA začal na problematice pracovat v r. 2006, kdy získal od institutu Ramazzini doplňující údaje. Panel EFSA stanovil za přijatelnou denní dávku množství aspartamu 40 mg/kg tělesné hmotnosti. Tato dávka se překročí, pokud člověk spotřebuje denně 80 balení sladidla do kávy. Uvádí se, že průměrná konzumovaná dávka v USA a západní Evropě je 20 mg. Je otázkou, zda vyjádření EFSA je ovlivněno tlakem průmyslu vyrábějícího a využívajícího toto umělé sladidlo.
EU Food Law, 2007, č. 293, s. 1, 3
Další informace o aspartamu:
http://www.zusatzstoffe-online.de/zusatzstoffe/291.e951_aspartam.html
http://www.efsa.europa.eu/de/in_focus/aspartame.html
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018