Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek dTest: Mléčné řezy a tyčinky – cukr v maskáčích do kategorie

Aktuality > Aktuality

dTest: Mléčné řezy a tyčinky – cukr v maskáčích

Vydáno: 7.8.2018
Tisk článku
Autor: dTest
Tisková zpráva Občanského sdružení spotřebitelů TEST (dTest)

V chladicích regálech bývají blízko tvarohů a jogurtů vyskládány také chlazené sladké svačinky. Někteří výrobci je prezentují jako zdravější alternativu ke klasickým cukrovinkám. Je mezi nimi ale rozdíl? Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 13 chlazených výrobků s obsahem mléka a tvarohu. Zjistil, jak jsou na tom po výživové stránce.  

Konzumace sladkých průmyslově zpracovaných potravin a málo pohybu stojí za nadměrnou hmotností dětí. „Podívali jsme se tentokrát na složení nevinně se tvářících chlazených mléčných řezů. Nakoupili jsme jich celkem 13, tři z nich byly tvarohové tyčinky. Vyhodnotili jsme, které výrobky jsou z pohledu výživy lepší než jiné,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

dTest porovnával tyčinky podle složení uvedeného na obalu výrobků. Mezi hodnoticí kritéria dTestu patřil obsah tuku, cukru, bílkovin, přítomnost částečně ztužených tuků, glukózo-fruktózového sirupu nebo konzervantů. Nejvíc se výrobky mezi sebou liší v podílu a formě mléka. V tyčinkách najdete jak mléko čerstvé, tak sušené, někdy i smetanu, jogurt nebo sýr mascarpone.

Nejvíce čerstvého mléka avizují Kinder Mléčný řez a Müller Müllermilch Snack Čokoláda, celých 40 %, Pilos Milk Break z Lidlu pak 32,3 %. U zbylých tyčinek tvoří mléko zhruba pětinový podíl, výjimkou je Kinder Paradiso s pouhými 11 % čerstvého mléka. Všechny mléčné svačinky také obsahovaly mléko sušené. Nejvíce tvarohu by mělo být v Tvarohové tyčince Lidl/Pilos, kde tvoří 55 % výrobku.

Obsah cukru dTest posuzoval jak v porci (tedy v celém dezertu), tak ve 100 gramech výrobku podle klíče čím méně, tím lépe. „Denní maximum přidaného cukru je podle doporučení Světové zdravotnické organizace 21 g. Snědením skoro každé ze srovnávaných svačinek ukrojí dítě z této hodnoty hned polovinu. Výjimku tvoří Zott Monte Snack, který z ní vyčerpá třetinu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Obsah cukru přepočtený na 100 gramů je nejnižší právě ve zmíněném Zott Monte Snacku (26 %), nejvíc cukru ukrývá Kinder Paradiso (39,6 %). Jen o málo méně je ho pak ve snacku Billa Milk Snack Cocoa, Penny Milk snack a v Bobíkovi s mléčnou náplní a kakaovou polevou (shodně 36 %).

Tukový podíl se ve sledovaných pamlscích pohyboval okolo 28 %. Nejméně tučná je tvarohová tyčinka Tesco Quark Bar (17,4 % tuku), která byla ve své skupině zároveň nejsladší (32,2 % cukru). Rizikové částečně ztužené tuky přiznávají výrobci na obalech dvou tvarohových tyčinek (Tesco Quark Bar a Pribináček Tyčinka Vanilka) jako součást polev. Plně ztužené tuky přitom obsahovaly všechny tři dezerty z tvarohu.

Srovnání ukázalo, že jde vyrobit chlazený dezert bez použití konzervačních látek a glukózo-fruktózového sirupu, příkladem jsou Kinder Mléčný řez a Kinder Joghurt-Schnitte.

Někteří výrobci prezentují mléčné řezy nebo tvarohové tyčinky jako plné živin a prospěšné k růstu dětí. „Děti taková svačinka nabudí rychlou energií, o kterou však velmi rychle přijdou. Jsou pak unavené, nesoustředěné a roztěkané. Nejde totiž o plnohodnotnou svačinu, ale stále jen o pamlsek,“ vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Čápová a dodává: „To, co skutečně potřebujeme, je čerstvá živá strava, jako jsou ovoce, zelenina a základní potraviny.“  

Srovnání chlazených řezů a tyčinek najdete na našem webu. Kompletní výsledky přineslo červencové vydání časopisu dTest.

 
Zdroj: spotrebitele.dtest.cz

 

Foto: Shutterstock