Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek dTest: Test bezlepkových chlebů 2021 do kategorie

Aktuality > Aktuality

dTest: Test bezlepkových chlebů 2021

Vydáno: 24.2.2021
Tisk článku
Autor: dTest
Informace spotřebitelské organizace dTest

Foto: Shutterstock 

Tímto testem možná nezaujmeme kaž­dého, přesto se zabývá velmi důležitým tématem. Našemu zkoumání jsme totiž podrobili desítku bezlepkových chlebů a snažili jsme se na ně dívat optikou spotřebitelů, kteří ho potřebují. Zajímala nás proto jejich chuť, (ne)přítomnost nežádoucích látek a hlavně to, zda jsou skutečně bez lepku. Z laboratoře přišly dobré zprávy pro všechny celiaky i alergiky. Žádný z testovaných chlebů jim neublíží.

Aktuální test bezlepkových chlebů zřejmě nejvíc zaujme celiaky a alergiky, nicméně přinesl celou řadu zajímavých zpráv. Do laboratoře jsme vyslali desítku bezlepkových chlebů se semínky. Analýzy zjišťovaly, zda jsou skutečně bez lepku, sledovaly obsah nežádoucích látek, mikrobů a nechyběla ani ochutnávka.

Zřejmě nejdůležitější zkouškou byla kontrola obsahu lepku. Předpisy říkají, že bezlepkové výrobky mohou v kilogramu obsahovat nejvýše 20 mg lepku. Námi použitá biochemická metoda pro stanovení lepkové bílkoviny by dokázala odhalit i čtvrtinovou koncentraci, přesto u všech vzorků vyšlo pátrání naprázdno. Lepek se v testovaných chlebech nevyskytoval.

Zásadní problémy se neukázaly ani při analýzách nežádoucích látek. Pro bezlepkové chleby jsme jako relevantní vytipovali pesticidy, mykotoxiny a akrylamid. Pesticidy jsou látky používané na ochranu plodin před škůdci, mykotoxiny jsou jedovaté látky vznikající činností nebezpečných plísní a akrylamid je nežádoucí látka vznikající při zahřívání potravin obsahující sacharidy a bílkoviny.

Při ochutnávce jsme sledovali vzhled, chuť a vůni. Vzhledem k tomu, že každý z testovaných vzorků byl svým způsobem unikát, zaměřil se panel dvanácti hodnotitelů především na výskyt senzorických vad. Do hodnocení tak promluvily vady textury, nepříjemné příchutě či cizí vůně. Jedna známka padla i za to, jak moc se bezlepkový chléb podobá své konvenční předloze.

Publikováno v časopise dTest 2/2021

 

Zdroj: dTest

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021